Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så beställer du en 100$-dator – på riktigt

Publicerad: 18 november 2008, 09:37

Informationen om OLPC-datorerna spretar åt alla håll. Teknik360 reder ut begreppen.


I går skulle svenskar kunna förboka en så kallad 100-dollarsdator från näthandeln Amazon. Informationen på sajten gjorde emellertid gällande att datorerna var slut och att det var oklart om och när nya datorer skulle bli tillgängliga.

Senare dök datorerna upp på Amazon.com igen. Men det gjorde inga européer gladare, det gick fortfarande inte att förboka datorer till Europa. Orsaken är att det är via Amazons brittiska sajt beställningarna ska göras, en detalj som tidigare inte förmedlats. Medveten om det kommer spekulanter att styra sin webbläsare till amazon.co.uk. Men enbart för att mötas av nästa besvikelse.

Amazon låter visserligen meddela att datorer kan förbokas för leverans 16 december. Men några leveranser utanför Storbritannien uppges inte vara möjliga.

Till Teknik360 uppger dock Amazon att informationen är felaktig.
”Vi arbetar på problemet. Om du beställer en XO-dator från Amazon.co.uk kan datorn skickas till länder utanför Storbritannien”, uppger Amazons Stacey Page för Teknik360.

100-dollarsdatorn har utvecklats av projektet OLPC, One Laptop Per Child. Målet är att förse barn i tredje världen med en dator.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev