Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så blir 2013 enligt Annika Helker Lundström

Publicerad: 3 januari 2013, 05:00

Annika Helker Lundström är vd på Svensk vindenergi. Miljöaktuellt bad henne spana in i 2013 och berätta vad hon ser.


Vilken är den viktigaste miljöfrågan 2013?
– Vi måste komma vidare med klimatarbetet, inte minst efter världsbankens rapport som visar den oerhörda brådska vi står inför. Det är viktigt att länder kan gå före och ta initiativ. Den viktigaste frågan för att få ett genombrott är att få till ett bindande avtal för klimat­åtagandet och att få en global koldioxidskatt.

Vad är den största miljöutmaningen i Sverige det kommande året?
– Att Sverige faktiskt beslutar sig att gå före på några områden, tar initiativ och internationellt ledarskap i miljöfrågan och visar att det går att skapa en tillväxt som är hållbar. Det kan handla om alltifrån att Sverige inför kraftiga ekonomiska styrmedel till att man annullerar utsläppsrätter.

Vad är din personliga målsättning för miljöåret 2013?
– Att Sverige beslutar om ett mål på hundra procent förnybar energi till 2030. Detta för att Sverige har unika förutsättningar att bygga ett förnybart energisystem och vi har en skyldighet att gå före och visa att det går att bygga ett förnybart energisystem.

Vilken är din största förhoppning för det nya året?
– Att man når en global överenskommelse som gör att vi kan gå vidare.

Om du får bestämma, hur ser världen ut när 2013 lider mot sitt slut?
– Det finns så väldigt många frågor – klimatfrågan, ekosystemen, fattigdomsproblematiken och allt elände som finns skulle man givetvis vilja ändra. Men om det bara handlar om miljö så är det att få tillstånd en global överenskommelse och en global koldioxidskatt där växthusgaserna betalar sitt pris.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev