Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så blir 2013 enligt Svante Axelsson

Publicerad: 4 januari 2013, 06:00

Miljöaktuellt bad Naturskyddsföreningens generalsekreterare att spana in i 2013 och berätta vad han ser.


Vilken är den viktigaste miljöfrågan 2013?
– Klimatfrågan, eftersom ­IPCC kommer ut med sin delrapport i september. Fler och fler rapporter kommer säga samma sak som Världsbanken, att jordens medeltemperatur kan öka med fyra grader. Otåligheten kommer ge en kraftfull reaktion framöver och vi kommer behöva investera oss ur denna situation.

Vad är den största miljöutmaningen i Sverige det kommande året?
– Det finns många, men skogen tror jag är en utmaning. Jag upplever att självbilden kring skogen är väldigt märklig. Skogsbolagen tycker sig ha ett hållbart skogsbruk, men omgivningen tycker inte det. Och skogspolitiken är inte klar över den biologiska nyttan och dess värde. Det gör att man har väldigt olika verklighetsbeskrivningar om det är ett problem eller inte. Det tyder på att det kommer bli väldigt utmanande när skogspolitik växer fram efter miljömålsberedningens utredning om markanvändning. Och att vi har skrivit under Nagoyaavtalet om biologisk mångfald förpliktar. Det krävs sannolikt en ny skogsvårdslag och mer pengar för att leva upp till vårt internationella åtagande.

Vad är din personliga målsättning för miljöåret 2013? Varför denna målsättning?
– Jag är mycket involverad i klimatfrågan, som går upp och ner. Den behöver få en högre prioritering i debatten. Det har varit tyst i förhållande till hur illa det ser ut. Frågan behöver lyftas, samtidigt som ekonomin och jobbkrisen. De måste lösas tillsammans, vilket skapar en öppning för nya miljöskatter och investeringspaket. Det finns många problem som kan bli hjälpta av en snabb avveckling av oljeberoendet och en ekoeffektiv ekonomi. Jag kommer att fokusera mycket på det.

Vilken är din största förhoppning för det nya året?

– Att miljöfrågan får den roll i samhällsdebatten som den förtjänar. Att vi får ett samtal om det goda livet, hur vi ska utveckla vårt samhälle och hur vi ska leva i harmoni med naturens förutsättningar. Det behövs en diskussion om det nya moderna samhället och framför allt hur en övergångsekonomi ser ut. Problemet tycks inte vara att ett hållbart samhälle är ouppnåeligt, problemet är hur man tar sig dit. Konkret skulle jag exempelvis önska mig beslut i riksdagen, till exempel att de köper konceptet att beskatta törstiga bilar och belöna de snåla. Och att man ska underlätta för solceller genom skattereduktioner. Jag tror att det kommer bli en folkrörelse med solceller, att många kommer vara självförsörjande på egen el.

Om du får bestämma, hur ser världen ut när 2013 lider mot sitt slut?

– Framförallt hade jag ändrat om stadsskulden och kanske belånat lite mer. Vi kan passa på och bygga om landet när det ändå är lågkonjunktur. Och jag hade investerat kapitalet, till exempel pensionsfonderna, bättre för att ge en bättre värld. Just nu går pengarna i fel riktning och vart pengarna går avgör hur världen kommer att bli. Det krävs en stor förändring av stadsbudgeten och hur man jobbar för att göra världen
bättre. n

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev