torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så blir du bäst på att mingla

Publicerad: 23 mars 2010, 09:47

Tycker du att din kompetens borde räcka för att få drömjobbet? Glöm det.


Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Miljöproffs och andra expertyrken tycker ofta att yrkesmässig kompetens borde räcka för framgång i karriären. Men faktum är att din sociala kompetens är avgörande för din framgång. En sak du bör kunna om du vill göra karriär är att mingla.

Tidningen Chef har låtit Leena Männik Styren, som skrivit boken "Mingel – konsten att knyta kontakter" sätta ihop en liten miniguide i konsten att mingla. Hon tycker att man ska avdramatisera minglet. Det är inte så svårt som det ibland kan verka. Om man vill bli chef är det enligt Leena Männik Styren extra viktigt att lära sig mingla.
– Det är den första öppningen till att skapa affärer och förtroenden, med leverantörer, kunder och uppdragsgivare. Att kunna småprata är också viktigt på arbetsplatsen, det är kittet som håller oss samman. Mingel handlar om att visa intresse för andra människor. Chefen är en förebild för medarbetarna på det sättet, säger hon till tidningen Chef.

Leena Männik Styrens mingelgude 1-2-3:

- Före minglet. Förbered dig inför minglet. Tänk igenom vilka du vill träffa och sätt upp mål – till exempel att du ska ha med dig tre visitkort när du går hem. Genom att förbereda dig känner du dig tryggare och får det roligare på minglet.
- Under minglet. Som ovan minglare kan du rikta in dig på ensamma personer eller personer som precis kommit. Dem är det lättast att få kontakt med. Gå fram, presentera dig och ta upp ett allmänt samtalsämne typ "vilket företag jobbar du på?", "vilket fint väder vi har" eller "hörde du om (dagens viktigaste nyhet). För att ta sig in i en grupp som redan pratar kan man – ställa sig nära, försök få ögonkontakt med någon, nicka eller säg hej och försök flika in en fråga. Jobba inte på det för länge om du inte får napp. Kom ihåg att du också bör släppa in andra om du står i en grupp.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev