Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så blir du en i gänget

Publicerad: 14 september 2012, 05:05

Är du ny på jobbet och har lite svårt att känna dig som en del av gruppen? Du kan dessa tips vara något för dig.


Det är karriärsajten Shortcut och beteendevetaren och konsulten Eva Norrman Brandt som delar med sig av några råd för den som är nyanställd och känner sig lite utanför på arbetsplatsen.

Ofta handlar det inte om en medveten handling från kollegorna att frysa ute den som är nu, utan snarare om en brist på rutiner för hur man får in nyanställda på arbetsplatsen ifråga. Men i de fall det handlar om regelrätt utfrysning, ja då måste chefen agera, påpekar Eva Norrman Brandt.

– Chefen har ett stort ansvar att ta tag i dem som nobbar och fryser ut. En chef som är respekt-full mot sin personal lägger grunden för en respektfull kultur på arbetsplatsen.

Samtidigt är det är viktigt att ta eget ansvar över situationen. Kliv fram och försök ta för dig. Många gånger vet dina nya kollegor inte om sitt eget beteende, tillägger hon.

Här är fyra tips till dig som vill bli en i gänget:

1. Ta egna initiativ. Föreslå egna sociala aktiviteter om du inte blir medbjuden. Tänk på att det ska vara lätt för andra att haka på.
2. Prata med chefen. Ta upp problemet med din chef och kom med egna förlag som gör att du mår bättre.
3. Ladda batterierna. Gör sånt som ger dig energi utanför arbetstid.
4. Sök nytt jobb. Blir ingenting bättre är nog enda lösningen att byta arbetsplats.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News