Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så blir du en karriärrebell

Publicerad: 28 mars 2014, 07:55

Eleonor Sjunnevik som tillsammans med Hanna-Karin Grensman har skrivit boken Karriärrebell. Vad är budskapet i boken?


– Idag är det väldigt lätt att för en jobbsökare att gå på alla budskap om vad som krävs för att få ett jobb. Den som söker jobb blir sönderstressad. Istället måste den som söker jobb ta kontroll och bestämma sig för vad denne vill göra. Det gäller att bli en karriärrebell och stå upp för sig själv. Vantrivsel på jobbet beror ofta inte på personen utan på jobbet eller sammanhanget.

Hur går det till?
–Boken innehåller ett antal konkreta verktyg för att över kontrollen. Exempelvis gäller det att fram egna styrkor istället det för att lyfta fram det den jobbsökande tror att en arbetsgivare vill höra. Det gäller att komma till sin rätt, som den man är och inte bara försöka passa in.

Gäller det att sluta anpassa sig?
– Nej, men det gäller att veta vad man vill och kunna uttrycka det inför arbetsgivaren. Då skapas en ömsesidig respekt. Det gäller att vara professionell, utan att spela inövade roller. Undvik detta från början, redan när CV:t skrivs.

Har du något exempel?
– Ja, många personer som är väldigt tekniskt kompetenta och tycker kanske att de borde arbeta som konsulter för att det ger en bättre kompetensprofil. Vissa av dem hamnar i situationer som kräver en väldigt hög social kompetens och en förmåga att kunna sälja sina tjänster. Alla mår inte bra av det eller så passar de inte för den typen av jobb. Konflikten mellan teknik- kontra konsultrollen uppstår ofta i it-branschen hos personer som söker arbete. Där sker också många felrekryteringar i onödan. För den enskilde kanske det är bättre att stå upp för att just konsultrollen inte passar.

Vad ska man välja istället?
– Oavsett i vilken bransch en person arbetar måste denne tycka om sitt jobb. Att producera och skapa nytta är en sak, men den som gör något som inte är roligt för att det är nödvändigt, gör sig själv en otjänst.

Hur ska man tänka då?
–Istället borde man vända på frågeställningen och sluta lita på vad andra tycker och istället välja sin egen väg. Bli skateboardsspecialist eller vad som helst, bara det är roligt och givande. I Sverige är det ganska lätt att göra det man vill och att lyckas med det, till skillnad från länder som Tyskland, Spanien eller Frankrike där kraven på anpassning är större och stödet från samhället är mindre om man exempelvis som gravid, ensamstående kvinna väljer alternativa karriärvägar. I den svenska it-branschen finns många möjligheter att hitta jobb där man kan arbeta kreativt.

Martin Wallström

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.