tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så blir du hållbar i baren

Publicerad: 5 mars 2010, 09:57

Ett glas vin, en bärs eller ett järn? Vill man vara hållbar i baren kan det bli problem. Men LCA-experten kan ändå ge några konkreta råd inför helgens nöjen.


Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Ibland är det fantastiskt att kunna briljera i sociala sammanhang. Att verkligen ge välförtjänta individer en kunskapsmässig näsbränna och tung miljöångest för att deras ekoavtryck är lika stort som en rik amerikans.

Efter ett par års umgänge har nu bilens, bostadens och biffens miljöpåverkan avhandlats. De som äger oljepannor och SUV:ar har fått skämmas tillräckligt. Och nu är det dags för nästa våg som liksom går mer på djupet i det sociala umgänget. Och den stora frågan blir då: vem ska klandras vin-, öl-, eller spritdrickaren?

Frågan ställs till LCA-experten Otto During som ber om 24 timmar för att göra en liten djupdykning i problemetiken.
– Alltså, jag har kollat lite på det här och det finns ju massa olika aspekter. Man har ju en förpackningssida. En rapport från bryggeriförbundet visar att dryckesförpackningar i glas är bättre än förpackningar i aluminium, men det bästa måste ju vara att dricka något som tappas på fat. Öl. Ur förpackningssynpunkt, säger Otto.

– I broschyren ”Klimatsmart i hemmet” från Stockholm Stad anges att både en liter öl och en liter vin ger upphov till utsläpp av två kg koldioxid per liter. De ligger alltså lika.

– Ponera att vinet kommer från Italien eller Spanien med lastbil som ger ett utsläpp på 50 gram koldioxid per 100 mil för att transportera en liter dryck, vilket ju kan jämföras med utsläppen som anges i ”Klimatsmart i hemmet”, menar Otto.

– Men genom smartare transporter på tåg i Europa kan utsläppen halveras. Sker transporten med båt så innebär det en halvering till.
– Men de korta transporterna kopplade till inköpet och konsumtionen gör ju också stor påverkan. Om man åker man till affären, med en laddning på 25 kg motsvarar det ett utsläpp på 160 gram koldioxid per liter dryck om resan med bil är 10 km tur och retur. Därför är det bäst att dricka en eventuell öl på krogen, dit man ska promenera.

– Men så vet man att IVL tidigt
gjorde undersökningar på etanol ur olika råvaror. Den etanolen borde kunna likställas den som finns på flaska, och i IVL:s studie visade det sig att veteetanol med utsläpp på 0,4 kg koldioxidekvivalenter har hälften så stor klimatpåverkan som vinetanol. Vi utgår från att etanolen är tillverkad av vete. Bekämpningsmedel och konstgödsel som kan ingå i konventionella odlingar har en hög klimatpåverkan därför kan ekologiska alternativ där dessa kemikalier är förbjudna vara föredra ur klimatsynpunkt.

– Alltså, jag är ganska säker på att en ren närproducerad vodka är klimatsmartaste om man ser till klimatpåverkan per enhet alkohol. Men, det är inte så klokt att dricka ren etanol.
– Till slut så är det ändå välbefinnandet som bör avgöra valet, avslutar Otto During sin redovisning. l

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev