Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så blir du mer kreativ

Publicerad: 27 mars 2013, 12:15

Kreativitet är ingen förmåga man föds med utan en mental inställning till hur man närmar sig problem. Och resultat nås genom praktiskt och konkret arbete. Det skriver Henrik Fexeus, mentalist och tankeläsare, i boken Bli kreativ.


Här är några av råden för att tänka mer kreativt.

Vänta inte in kreativiteten. Försök i stället att få ur dig massor av idéer, bra som dåliga. Det krävs mängder av idéer för att få ur sig de som är briljanta och kreativa, eftersom de dåliga idéerna ofta är fler. Dessutom tränar det hjärnan i att skapa kreativa kopplingar.
Träna på att observera mera i din omgivning. Det öppnar för att se andra lösningar och att snabbt komma på oväntade lösningar.

Fyll huvudet med idéer. För att kunna få många oväntade idéer måste du först försöka att få in så många intryck i hjärnan som det bara går. Det är bara genom att stimulera hjärnan som de kreativa tankarna får bränsle.
Men var aktiv när du jobbar med dina intryck annars blir det inte meningsfullt. Tvinga dig själv att associera till det du ser, känner, upplever. Utgå från att det finns en koppling mellan informationen och ditt problem och att det är ditt jobb att hitta den.

Använd musik. Prova att använda musikför att få igång ditt kreativa tänkande. Ta inte favoritmusiken utan något du bara kommer att lyssna på när du ska vara kreativ. Helt instrumental musik.
Genom att lyssna på samma musik när du tar tag i ett problem du ska lösa gör hjärnan en mental koppling mellan musiken det tillstånd du vill uppnå. Efter några gånger blir musiken en utlösande faktor för att arbeta kreativt.

Missa inte bra idéer. Hitta en bra teknik för att dokumentera bra idéer och annat du vill komma ihåg, som du inte kan ta tag i direkt. Att försöka hålla allt i huvudet skapar bara stress.
Enklast är det att placera ut papper och penna på ställen där du regelbundet brukar befinna dig. Då kan du skriva upp tanken direkt när den dyker upp och sedan glömma den tills du samlar in lapparna och kan ta tag i idéerna.

Ta hjälp av feedback. Ett effektivt sätt att utveckla en idé är att fråga andra vad de tycker om den. Men det gäller att fråga på rätt sätt för att få rätt svar för dig.
Fråga inte bara vad de tycker utan be om kreativ feedback eller nya insikter i stället. Eller be personen att identifiera de tre största problemen med din idé. Specificera din fråga utifrån det du behöver mest just då.

Karin Myrén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.