Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så blir du mer kreativ

Publicerad: 31 januari 2014, 10:46

Känner du dig oinspirerad och har svårt att vara kreativ på jobbet? Här är fyra vanliga missuppfattningar om kreativitet och hur du gör för att få igång den.


För många är kreativitet förmodligen förknippat med "att tänka utanför boxen" och något som kommer av att verka i inspirerande miljöer. Christian Stadil, vd på danska bolagsgruppen Thornico, menar dock att detta är en vanlig missuppfattning och att vi bör tänka om i hur vi ser på konceptet med kreativitet.

Tillsammans med Leene Tanggard har Stadil skrivit den kommande boken "In the Shower with Picasso", som ska slå hål på myterna om vad det är som gör oss kreativa. Här är fyra av de vanligaste missuppfattningarna om kreativitet, enligt Stadil och Tanggard (via Fast Company).

Kreativitetsmyt 1: Du måst tänka utanför lådan

De flesta kreativa genombrotten, oavsett om det gäller en affärsidé eller en produkt, kommer från erfarenhet och expertis inom ett specifikt område. Istället för att gå på sidospår, fördjupa dig inom det du är bra på för att kunna gå ett steg längre i dina tankegångar.

Kreativitetsmyt 2: De bästa idéerna kommer vid problemlösning

Även om det kan verka som om vi får våra bästa idéer när vi brainstormar och aktivt försöker lösa problem, kommer oftast de bästa tankarna i stunder när vi inte tvingar fram dem, till exempel när vi står i duschen eller vid en promenad. Har du kört fast med att lösa ett problem lönar det ofta sig att släppa projektet och rensa hjärnan med en annan aktivitet.

Läs även: 6 tips för att få igång produktiviteten

Kreativitetsmyt 3: Vackra miljöer väcker kreativa tankar

Förvisso kan man känna sig inspirerad av att arbeta i vackra miljöer, men det finns också en risk att själva miljön stjäl vår uppmärksamhet och därmed gör oss mindre kreativa. Stadil och Tanggard har kommit fram till att några av de vanligaste ställena där vår kreativitet väcks till liv är i bilen, på gymmet och på flyget, eftersom det på dessa platser inte finns så många element runt omkring som stör.

Kreativitetsmyt 4: Du kommer endast ha en storslagen idé

Även genier kommer ta fram ett flertal usla idéer innan de lyckas, ju mer du producerar, desto större är dina chanser att få ett genombrott. I sitt arbete med boken upptäckte Stadil och Tanggard bland annat att Nobelpris-vinnare ofta hade skrivit mer än dubbelt så många forskningsrapporter jämfört med de övriga nominerade. För att få fram de bästa idéerna måste vi våga misslyckas, flera gånger om.

Sebastian Ryde

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.