Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så blir jordbruket klimatlösning istället för klimatproblem

Publicerad: 11 november 2009, 07:38

I en ny rapport från FN-organet FAO presenteras nya metoder som gör att jordbruket kan bidra till att minska de globala utsläppen. Kolinlagring i marken är en av lösningarna.


Ämnen i artikeln:

JordbrukCop 15

Rapporten  "Food Security and Agricultural Mitigation in Developing Countries: Options for Capturing Synergies" släpptes i samband med klimatförhandlingarna i Barcelona förra veckan. Bakom rapporten står FN-organet Food and Agriculture Organization. I rapporten presenteras lösningar som enligt FAO både kan ge minskade utsläpp och säkra tillgången till mat i fattiga länder.

Enligt FAO står jordbruket för 14 procent av de globala växthusgasutsläppen. Om man tar med indirekta utsläpp och förändringar av markanvändning blir andelen betydligt högre än så. Därför menar FAO att utsläppsminskningar i jordbruket måste vara en viktig del i klimatkampen. I rapporten skriver man att utsläppen från jordbruket i de fattiga länderna kan minska med så mycket som 70 procent med rätt metoder.

Störst potential att minska utsläppen från jordbruket är enlgit FAO kolinlagring i marken. Genom att höja andelen organiskt material där kol utgör största delen, färbättras jordens förmåga att hålla vatten och binda näring. För att lagra in kol i marken krävs enligt FAO återhållsam jordbearbetning, spridning av komposterat material, plantering av fleråriga grödor, eftersådd och förbättrad förvaltning av betesmark.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

JordbrukCop 15

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.