Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så blir Kinas luftproblem en affärsmöjlighet för IBM och Microsoft

Publicerad: 5 januari 2016, 05:00

Teknikjättar som IBM och Microsoft ser nya affärsmöjligheter i teknik som kan hjälpa Kina att hantera problemen med luftföroreningar i städerna.


Ämnen i artikeln:

KinaLuftföroreningar

De kinesiska städerna är ökända för sina föroreningar och under december månad tvingades huvudstaden Beijing utfärda två ”röda varningar” för att informera de 22 miljoner invånarna om att luftföroreningarna väntades bli kraftiga under minst tre dagar.

Tidningen The Guardian skriver i en artikel att det blivit allt viktigare för det kinesiska kommunistpartiet att förutse luftföroreningar, för att på så sätt kan planera när skolor och flygplatser ska hållas stängda, begränsa trafiken eller stoppa till exempel sportarrangemang. Eftersom problemen med smog är värst under vintern vill man också få kontroll över föroreningarna fram till 2022 när Kina står värd för Vinter-OS.

Sedan några år tillbaka finns appar och sajter som slår samman väderdata och information om vindriktning och vindhastighet från statliga mätstationer för att ställa prognoser om föroreningar. Men tekniska framsteg, inte minst självlärande datorer som på egen hand kan förbättra modeller och algoritmer, gör att mjukvaran för att ta fram prognoser blir allt mer sofistikerad.

Företag som Microsoft och IBM har sett en växande efterfrågan på den här typen av program och båda företagen har inrättat labb i Kina där man utvecklar prognos-teknik.

Medan IBM har kunder som staden Beijing och Zhangjiakou, som ska hålla i Vinter-OS tillsammans med huvudstaden, har Microsoft tecknat avtal med det kinesiska miljödepartementet och två av landets provinser. Utanför Kina har Microsoft även tecknat avtal med Dehli, en av världens mest förorenade städer, och med Johannesburg.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

KinaLuftföroreningar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News