Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag26.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så blir Sverige fossilfritt på fyrtio år

Publicerad: 5 Maj 2010, 07:35

Landets energiförsörjning kan i det närmaste vara CO2-fri om 40 år. Bioenergi och minskad energianvändning är vägen fram, bedömer Kungliga Vetenskapsakademien.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Sveriges beroende av fossila bränslen kan i det närmaste ha upphört 2050. I dag utgör beroendet av olja, gas och kol 33 procent av energitillförseln. Om 40 år kan siffran vara 8 procent, enligt Kungliga Vetenskapsakademien, KVA som presenterar ett antal scenarier för Sverige och världens energisituation 2050. Studien har fokuserat på utsikterna för energiområdena fossilt, förnybart och kärnkraft.

Främst är det ökad användning av biobränslen och en minskad total energianvändning som ska lösa ekvationen. Den förnybara energitillförsel kommer att öka till 57 procent medan resterande energi, 35 procent, levereras från kärnkraft. Tillförseln av bioenergi väntas öka med 60 procent till 200 TWh till 2050. Dels väntas ökningen bestå i bättre utnyttjande av avverkningsrester från skogsindustrin, dels import.

Även vattenkraft väntas kunna öka energitillförseln. Ökningen härstammar inte från utbyggnad som bara får ske i begränsad omfattning. Istället är det effektiviseringar och utnyttjande av små vattendrag som ska se till att ytterligare 10 TWh tillförs energimixen.

Energianvändningen väntas minska med 16 procent parallellt med utvecklingen genom effektiviseringsåtgärder. Elens betydelse i energisystemet väntas öka från nuvarande 35 procent till nära 50 procent. Störst effektiviseringspotential har transportsektorn, menar KVA. Elmotorer som ersätter förbränningsmotorer i markgående fordon kan sänka energianvändningen med 33 procent.

Även bostads- och servicesektorn bedöms ha stor effektiviseringspotential. Utbyggnad av passivhus och ”radikal ombyggnad av existerande bostadsbestånd väntas svara för en minskning av energianvändningen med närmare 20 procent under det studerade perioden”, skriver KVA i ett pressmeddelande. Exempelvis fortsätter användningen av elvärmepumpar för utvinning av energi ur marken, luften och berggrunden att öka. I dagsläget bidrar värmepumpar med ungefär 2 procent av landets totala energianvändning. Siffran väntas öka till 10 procent 2050. Med elvärmepumparnas bidrag medräknad väntas den förnybara energiandelen växa från dagens 44 procent till 74 procent 2050.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.