Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så botar du ”uppskjutar-sjukan”

Publicerad: 25 oktober 2010, 04:35

De flesta har någon gång drabbas av ”uppskjutar-sjukan”, den som får oss att skjuta upp alla arbetsuppgifter som känns svåra eller tråkiga. Lotta Abrahamsson har skrivit boken ”Full koll!” där hon berättar hur du blir botad.


Hallå där, Lotta Abrahamsson, som skrivit boken Full koll!, som handlar om den så kallade uppskjutar-sjukan.

Lotta Abranhamsson.

Hur vet man om man drabbats?
– Det vet man om man lider och skäms över att man alltid är ute i sista minuten. När det handlar om att man helt enkelt inte kan komma igång när det är för långt kvar tills man ska vara klar.
– När det behövs en tidspress för att börja, men som man blir stressad av och mår dåligt över. Den som har vant sig vid att göra saker i sista stund kan också få en adrenalinkick av det.

Varför skjuter man egentligen upp saker så?
– Ofta handlar det om att skjuta upp det som känns för stort och för svårt, när det helt enkelt handlar om viktiga beslut. Men vi tenderar också att vänta med det som är tråkigt, sådant som är rena rutinuppgifter, och sånt som känns för smått, som att svara på viss mejl.
– En genomgående orsak är också att om man skjuter upp något till sista stund har man inte tid att ifrågasätta det man gör, utan man måste bara köra på, vilket gör att man slipper lite av prestationsångesten.

Vilka är bästa sätten för att ändra mönstret?
– Ta ett djupt andetag och börja med att ta tag i det som du tycker är allra mest besvärligt. När du väl är klar med något, ta dig då tid och njuta av att du lyckats – nöjd-känslan kan kompensera för den uteblivna adrenalinkicken.
– Sedan får du inte glömma att du behöver ge dig själv tid att förändras, en tidshorisont på åtminstone ett år är rimligt.

Men vad krävs för att inte falla tillbaka?
– Det gäller att komma ihåg att kreativitet och effektivitet inte handlar om egenskaper utan om vanor. Därför måste man alltid påminna sig själv om varför man gjorde förändringen till att börja med.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News