Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så bra är hamburgerkedjorna på att använda sig av svenska råvaror

Publicerad: 28 Augusti 2018, 06:58

Foto: Pxhere

Mycket av det kött som de stora hamburgerkedjorna i Sverige serverar är importerat. Det visar en ny undersökning.


Det är tidningen Land Lantbruk som undersökt varifrån hamburgerkedjornas råvaror kommer. Enligt tidningen är svenska Max den enda kedjan som erbjuder 100 procent svenskt nötkött i sina hamburgare. Här använder man även svensk kyckling och bacon.

På McDonalds kommer 45 procent av köttet från Sverige, medan resten kommer från Polen. I Burger Kings hamburgare finns inget svenskt kött, hamburgerkedjan köper in allt sitt nötkött från Italien, Tyskland och Frankrike. På Sibylla är cirka 65 procent av den köttråvara som används i produktionen från Sverige, resten importeras från Finland, Tyskland, Danmark, Holland och Irland.

Ingen av kedjorna använder sig av svensk potatis till sina pommes frites. Orsaken uppges vara att det saknas svensk potatis i tillräckliga volymer, samt att den svenska potatisen är för söt. Däremot serverar samtliga kedjor svensk ekologisk mjölk och under sommaren även svenska grönsaker. McDonalds har använt sig av samma Malmöbageri till sina hamburgerbröd sedan Sverigeetableringen 1973. Ungefär 50 procent av Burger Kings bröd är svenskt. Även Sibylla bakar sitt bröd i Sverige.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.