Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så bra är snabbmatskedjorna på att minska användningen av antibiotika

Publicerad: 22 september 2016, 09:54

Burger King, Starbucks och Dunkin Donut är några av de livsmedelskedjor som får sämst betyg när det kommer till arbetet med att minska antibiotikaanvändningen vid djuruppfödning.


Ämnen i artikeln:

Usa

För andra året i rad rankas USAs 25 största snabbmatskedjor efter hur mycket de ansträngningar sig för att minska användningen av antibiotika i djuruppfödningen. Bakom rankningen ligger flera miljö-, konsument- och hälsoorganisationer som vill lyfta frågan om överdriven antibiotikaanvändning vid djuruppfödning, något som bland annat anses bidra till ökningen av resistenta bakterier i världen.

Bland de kedjor som rankas från A-F på listan är det bara Panera Bread och Chipotle Mexican Grill som får A. Smörgåskedjan Subway, som också finns i Sverige, är den kedja som gjort störst förbättringar sedan förra året, man har gått från F till B. McDonalds får C+ och Taco Bell C-. Men majoriteten av snabbmatskedjorna får fortfarande det lägsta betyget F. Bland dem finns bland annat KFC, Burger King, Starbucks och Dunkin Donuts som till och med backar i årets rankning, från C till F.

De flesta av de kedjor som aktivt arbetar för att minska användningen av antibiotika har inriktat sig på produktionen av kyckling, betydligt färre arbetar med produktionen av nöt- och fläskkött.

Resistenta bakterier leder till runt 700 000 dödsfall i världen varje år.

Rapport: Chain Reaction II

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Usa

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.