söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så bränns ätbar fisk i svenska värmeverk

Publicerad: 9 oktober 2012, 06:34

Nu inleds årets löjromsfiske. Tyvärr kommer stora mängder utmärkt ätbar fisk att eldas upp i värmeverk.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är Svenska Dagbladet som beskriver den svenska löjromshanteringen. Efter att siklöjan tömts på sin rom så blir den ofta klassad som industriavfall. Detsamma gäller de romlösa hanarna, som av branschen betraktas som en värdelös bifångst. SvD berättar att av den siklöja som fångas i nora Vänerna hamnar 90 procent av fiskarna i ett värmevärk i Karlstad där de eldas upp. Dessutom måste fiskare betala 80 öre per kilo för att bli av med den ätbara fisken.

SvD berättar lyckligtvis om att det nu ändå finns projekt för att ta tillvara på matfisken. I Norrbotten har fiskare skaffat sig en särskild maskin som klämmer ut rommen på ett mer försiktigt sätt så att fisken kan säljas som hel oskadad fisk. I Vänertrakten har det startats ett projekt för att ta tillvara på fisken på nya sätt – bland annat har man lanserat burgare gjorda på siklöja som serverats i skolmatsalar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev