Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så byggs världens högsta torn

Publicerad: 17 november 2008, 09:02

Nakheel tower i Dubai ska bli drygt en kilometer högt. Tricket är att det cylindriska tornet egentligen består av fyra separata torn.


Det drygt kilometerhöga tornet Nakheel tower i Dubai city ska inte bara hålla för sin egen vikt. Klimatet på den höga höjden innebär också stora påfrestningar.

Enligt konsultföretaget WSP, som fått uppdraget att ansvara för byggnadsstrukturen av Nakheel tower, ska det cylindriska tornet vars yttre diameter är 95 meter bestå av fyra separata torn som ringar in ett hålrum. Tornen sammanlänkas med regelbundna broar som enligt WSP ger byggnaden strukturell redundans. Vindtunneltester visar att konstruktionen reducerar den vindkraft byggnaden utsätts för till en tredjedel. Konstruktionen möjliggör dessutom stora golvplan högt upp i tornet tack vare att byggnaden inte måste smalna av upptill för att möta vindkraften.

De vertikala elementen i tornet kommer att bestå av betong. De horisontella planen – exempelvis golven – kommer istället att bestå av stålramar med plan av kompositmetall, något som ska ge en lägre totalvikt.

Nakheel Tower, innan namnet offentliggjordes kallat El Burj, blir när det står färdigt högre än Burj Dubai som är världens just nu högsta byggnad, för närvarande drygt 700 meter högt. När tornet är färdigt beräknas det rymma bostäder för 55.000 personer, arbetsplatser för ytterligare 45.000 personer samt hotellyta 250.000 kvadratmeter. Bygget väntas ta drygt tio år att färdigställa.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev