Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så dödade byråkratiskt krångel de sista vita noshörningarna

Publicerad: 15 Juni 2012, 06:53

2006 fanns det fortfarande 15 vita noshörningar kvar i det vilda. Nu har byråkratiskt krångel gjort att arten förmodligen är utrotad.


Ämnen i artikeln:

Artförluster

Det är Trehugger.com som berättar den sorgliga historien om utrotningen av de sista vilda vita noshörningarna och om konservatorn Lawrence Anthonys försök att rädda arten. Lawrence Anthony skriver i sin bok "The Last Rhinos" om det byråkratiska krångel som till slut gjorde det omöjligt att rädda de sista överlevande noshörningarna.

Vit noshörning.

Den sista hjorden vita noshörningar bestod av 15 individer som levde i Nationalparken Garamba i Demokratiska Republiken Kongo. Anthony Lawrence hade lyckats finansiera en fullskalig räddnignsaktion för noshörningarna, med anställda experter och utrustning såsom helikoptrar och veterninärvårdsmateriel. Han hade också lyckats få stöd frånambassadörernda från Demokratiska Republiken Kongos och i Sydafrika samt från den ideella organisationen African Parks som stod för skötseln av Nationalparken i Garamba. Också den kongolesiska miljöministern var insatt i planerna.

Slutligen uppstod emellertid ett stopp i processen då ICCN – den kongolesiska myndigheten för naturvård – var oroliga för att African Parks inte var införstådda i Lawrence Anthonys planer och därmed tillfälligt stoppade projektet. Det hela drog ut på tiden och Lawrence Anthony beskriver det i sin bok som en löjlig rundgång där tre instanser hela tiden lyckades missförstå varandra. Det sorgliga resultatet blev emellertid att den vita noshörningen nådde statusen "förmodligen utdöd i det vilda".

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Artförluster

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.