Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så drabbar ryska skogsbränder dig

Publicerad: 14 augusti 2015, 05:06

Sverige högt riskexponerat. Fyra forskare kräver i en ny, avslöjande rapport att politikerna agerar.


Ämnen i artikeln:

PolitikRyssland

Folkhälsan och ekosystemen i Sverige och Norden drabbas hårt av storskaliga, återkommande skogsbränder i Ryssland, skriver fyra forskare i en ny rapport och uppmanar politikerna i de nordiska länderna att vidta förebyggande åtgärder för att i första hand förmå ryska bönder att upphöra med att elda skörderester, som anges som den största orsaken till förorenad luft över norra halvklotet.

Det är Nordiska ministerrådet som nu publicerar forskarrapporten, Air pollution in the Nordic countries, from biomass burning in Eastern Europé, där följderna av den stora, ryska skogsbranden som härjade våren 2006 på ett 20 000 kvadratmeter stort område i Ryssland.

– Efter den branden fann man ett exceptionellt högt kvävenedfall till skogarna i Jämtland i norra Sverige, och höga halter av hälsovådliga partiklar i både Stockholm och södra Finland. Med hjälp av tidigare vetenskapliga rapporter och egna mätningar har vi nystat upp hur det hänger ihop, säger Per Erik Karlsson, professor vid Göteborgs universitet.

Höga koncentrationer i luften av sot, markozon och kväve uppmättes i mittersta och norra Skandinavien och Finland som en konsekvens av skogsbranden. Den bakomliggande orsaken, som bidrog till detta, var ett starkt högtryck över Ryssland. Det gjorde att kraftigt förorenad luft transporterades nordväst ut, från Skottland till Finland och hela vägen till Island och Svalbard, framgår det. Och de ryska skogsbränderna fortsätter, visar mätningar, dock utan inverkan från samma specifika väderförhållanden.

Men riskerna med luftföroreningar över Norden orsakade av bränderna kvarstår, konstaterar Nordiska ministerrådet, som under flera års tid stöttat samarbetsprojekt mellan nordiska och ryska luftexperter för att få bukt med utvecklingen.

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

PolitikRyssland

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.