Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så etiksäkrar du ditt pensionssparande

Publicerad: 20 mars 2014, 13:35

Här är tipsen till hur du pensionssparar etiskt.


Det är DN som i sin pensionsskola ger ett antal tips till hur man pensionssparar etiskt. De konstaterar att det inte finns några enkla svar på hur man sparar etiskt – då uppfattningen om vad som är etiskt och hållbar skiljer sig åt. DN ger i varje fall några grundläggande riktlinjer.

– Håll utkik efter märkningen M/E på dina pensionsfonder. M/E står för Miljö och Etik och betyder att fondförvaltaren anser att fonden har en sådan inriktning. Ingen oberoende bedömning har dock gjorts.

– Läs igenom fondbolagets hållbarhetsprofil. För att få använda märkningen M/E måste förvaltaren skriva en hållbarhetsprofil där du kan göra en kontroll om du själv tycker att fondens hållbarhetsarbete stämmer överens med dina värderingar.

– Kontrollera fondens aktieinnehav. I fondens hel- och halvårsredovisningar listas alla innehav. Här kan du kontrollera att man inte investerar i något företag som du anser vara oetiskt.

– Om du sparar i traditionell försäkring kan du inte kontrollera direkta innehav, men du kan jämföra livförsäkringsbolagens hemsidor och se hur de själva beskriver sitt etik- och hållarhetsarbete.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.