Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så få vargar har Sverige per kvadratkilometer

Publicerad: 18 september 2009, 06:35

Bara fem länder i Europa har färre antal vargar per kvadratkilometer än Sverige. Ändå föreslår regeringen storskalig avskjutning av den svenska vargstammen. I dagarna tas frågan upp av riksdagens miljö- och jordbruksutskott.


I dagarna diskuterar riksdagens miljö- och jordbruksutskott regeringens förslag på storskalig jakt på varg. Samtidigt visar statistik från FN:s miljöorgan UNEP att Sverige har bland de glesaste vargstammarna i Europa. Vissa länder, som Grekland, Spanien, Vitryssland och Ukraina har mer än tio gånger så mycket varg som Sverige, trots att dessa länder har betydligt högre berfolkningstäthet.

Naturskyddsföreningen vill nu tillsammans med Världsnaturfonden WWF uppmärksamma allmänheten på den här frågan.
– Var i Europa finns det plats för vargen om inte i Sverige? Här finns unika förutsättningar för vargar och andra stora rovdjur. Här finns stora viltrika och glest befolkade naturområden. Sverige framhåller sig gärna som ett land som värnar om natur och miljö och många områden är vi ganska duktiga på, men knappast när det gäller vargen, säger WWF:s generalsekreterare Lasse Gustavsson i ett pressmeddelande.

Källa: Naturskyddsföreningen

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.