Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så får du folk att lyssna

Publicerad: 24 november 2009, 10:35

Att få gehör för miljöfrågorna är enligt Miljöaktuellts undersökning en av de största utmaningarna för landets miljöproffs. Här får du tre konkreta tips om hur du får folk att lyssna på dig.


I vår senaste löneundersökning frågade vi 1600 personer vad de ser som sin största utmaning i sitt arbete. I undersökningen ingick både miljöchefer, miljökonsulter, miljösamordnare och miljöinspektörer – och svaren varierade därefter. Vissa hade som största utmaning att leta nytt jobb, flera inväntade pension, någon såg det som sin uppgift att ”lotsa projekt genom miljölagstiftningen” medan andra såg utmaningar i ett lite större perspektiv och ville ”rädda världen”.

Majoriteten av de tillfrågade svarade emellertid på samma sätt, deras största utmaning är att få gehör för miljöfrågorna och få med sig resten av företaget eller kommunen i miljöarbetet. En tuff uppgift med andra ord.

För att
ge lite hjälp på traven ringde vi upp Ylva Lindén. Hon på arbetar på Ugil konsult med att stötta personal på kommuner, landsting och privata företag i deras personliga utveckling. Enligt Ylva Lindén finns det tre saker som kan vara bra att tänka på när man vill försöka förändra någonting inifrån ett företag.

- Leta upp likasinnade personer för att få hjälp och bollplank.
- För att kunna bli någon som människor lyssnar på och har förtroende för så är det viktigt att ta fram en strategi för det som du vill förändra som gäller på lång sikt, det kommer troligtvis att bli några motgångar på vägen, då är det bra att ha ett långsiktigt mål att sträva mot.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.