Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så får du prisad vindkraftsutbildning – gratis

Publicerad: 25 november 2009, 07:22

Vill du bli vindkraftskung utan att lägga en förmögenhet på utbildning? Här hittar du en lovordad kurs utan att lägga ned en spänn.


Danska Vestas har beslutat att göra sin e-baserade vindkraftsutbildning gratis och allmänt tillgänglig. Ett antal kurser på engelska kommer att göras tillgängliga med början nästa år, meddelar företaget.

Redan nu finns ett antal ”förtittar” tillgängliga. Ursprungligen utvecklades utbildningen för Vestas anställda. Kurserna innehåller bland annat teknisk utbildning, vindenergifakta och siffror samt en genomgång av Vestas. Sedan e-kurserna togs fram 2007 har Vestas fått flera internationella utmärkelser för kursernas effektivitet som utbildningsverktyg och företaget hävdar att utbildningen är effektivare än traditionell klassrumsutbildning.

Bakom beslutet att göra kurserna gratis och allmänt tillgängliga ligger bland annat det faktum att Vestas säger sig ta emot en ström av frågor om vindenergi från hela världen. Målgruppen är lärare, studenter och allmänheten. Det uttalade målet är att sprida kunskap om vindkraft som energialternativ.
– Många utanför Vestas har frågor om vindkraft. Som ledande tillverkare av vindturbinder vill vi sätta vinden på den globala agendan, säger Roal Steen Jakobsen på Vestas People &Culture, i ett pressmeddelande.

Bland titlarna på de förtittar som finns på Vestas webbplats märks ”Visit a power plant”, ”Understand wind power maths”, ”The electrical grid” och ”Understand basic aerodynamics”. Intressant historik döljer sig bakom titlar som ”The 1960s” och ”The 1970s”.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.