Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så får du som du vill på jobbet

Publicerad: 12 Juni 2013, 22:45

Den som lär sig maktspelet och dess regler har allt att vinna i karriären, men man måste inte trycka ner andra för att få som man vill. Grunden är relationsbyggande, kunskap om mekanismerna som styr oss och smarta tricks, enligt författaren Henrik Fexeus.


I september kommer Henrik Fexeus, föreläsare och författare inom området omedveten kommunikation, ut med sin nya bok Maktspelet. Ett förslag på undertitel på boken var tidigare ”hur du får andra att göra som du vill och älska dig för det”. Även om den togs bort är det fortfarande grundtanken i den.

– Definitionen på makt är förmågan att kunna påverka någon annans situation, vilket är ganska neutralt. När vi talar om makt tänker vi ofta på maktmissbruk. Jag försöker lansera ett positivt sätt att använda makt som inte sker över andra, utan genom andra, säger han.

Det är vanligt att den som har makt missbrukar den, konstaterar han och hänvisar till en norsk maktforskare som kommit fram till att 75–80 procent av alla som hamnar i en maktsituation, som inte brukar vara det, missbrukar den eller begår socialt oacceptabla handlingar.

– Vi spelar alla maktspelet med varandra i och med att vi kommunicerar.

I boken beskriver han att maktspelet bygger på psykologiska mekanismer, relationsbyggande, konflikthantering och att kunna använda språket på ett smart sätt.

– Det är ett spel, men det handlar inte om att förställa sig utan snarare om att förflytta sina spelpjäser till ett strategiskt bra läge. De som inte känner till spelreglerna missar ofta chanserna de får och påverkar andra fel.

Det handlar om att bli mer observant på vad andra skickar ut för signaler, om hur man bemöter andra och vilka strategier det finns, anser han.

Allt från hur man använder olika former av meningsbyggnad för att få folk att lättare acceptera dina förslag, till att veta vilka psykologiska knappar man ska trycka på för att andra ska tycka att det du säger är en bra idé.

Han betonar att maktspelet som han ser det inte hör ihop med härskarteknik eller att förtrycka andra.

– Det gäller att göra det i relation till andra och att få dem att vilja göra det som ska göras. I maktspelet gör man i princip inget själv, utan genom och med andra människor. Det är betydligt mer effektivt än klassisk förtryckarmakt. Det leder till både bättre och snabbare resultat.

MISSA INTE – Henrik Fexeus åtta bästa knep. Klicka här!

Karin Myrén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.