Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så fick kemikalieindustrin EU att backa om hormonstörande ämnen

Publicerad: 21 november 2013, 12:12

Kemikalieindustrin lyckades nyligen få EU-kommissionen att skjuta upp ett förslag som skulle ha stoppat alla hormonstörande bekämpningsmedel.


Kemikalieindustrin fick nyligen EU-kommissionen att skjuta upp ett förslag som skulle ha stoppat alla hormonstörande bekämpningsmedel. Det som fick EU att backa är ett yttrande där kemikaliebranschen hävdar att förslaget skulle slå ut 37 av dagens mest använda växtskyddsmedel och därmed krossa ett marknadsvärde på 36 miljarder kronor vilket motsvarar 45 procent av den europeiska marknaden för växtskyddsmedel. Det berättar SvD som tagit del av kemikalieindustrins yttrande till EU-kommissionen.

Enligt SvD kan man där läsa att ”Användandet av det hormonstörande kriteriet kan orsaka långtgående skador på den globala handeln” och att ”fokuseringen på renodlat riskbaserade kriterier” inte är förenligt med Världshandelsorganisationens frihandelsavtal.
– Det är tydligt att kemikalieindustrin kraftsamlat och uppskjutandet av EU-beslutet är industrins första stora seger i den här frågan. Tyvärr innebär EU-beslutet att det uppstått ett limboläge där frågan om riskerna begravs under ett år eller två. Istället för att definiera bort farhågorna hade en bättre väg varit att anta kommissionens förslag och gå in och göra en balanserad bedömning av varje medel för sig, säger Christina Rudén, professor och chef för avdelningen för tillämpad miljöforskning vid KTH, till SvD.

SvD berättar också idag om en rapport från Naturskyddsföreningen där man tittat närmare på tre bekämpningsmedel som idag kan finnas i svensk mat. Svampmedlen karbendazim och Mancozeb samt stråförkortningsmedlet klormekvat är alla hormonstörande och, eller, cancerframkallande och alla tre skulle ha stoppats om inte kemikalieindustrin hade lyckats stoppa EU:s förslag.
– Det handlar om hormonstörande ämnen där det inte finns en säker nivå. Om barn eller gravida exponeras vid fel tillfällen finns risken att det uppstår skador även om halten är låg, säger agronomen Emelie Hansson vid Naturskyddsföreningen till SvD.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.