lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så finansierar dina pensionspengar oetiska gruvor i utvecklingsländer

Publicerad: 22 september 2011, 06:03

Swedwatch har granskat AP-fondernas investeringar i Yanacochagruvan i Peru.

Ämnen i artikeln:

SwedwatchGruvbrytningGruvor

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det finns starka indikationer på allvarliga sociala problem och negativa miljöeffekter på Yanacochagruvan i Peru. Det finns uppgifter om förgiftat vatten, markkonflikter och trakasserier av ortsbefolkningen – ändå är gruvan ett av de företag som AP-fonderna valt att investera i. I en ny rapport har Swedwatch granskat AP-fondernas ägande i Yanacochagruvan och två andra gruvbolag – Barrick Gold som driver Pascua-Lamagruvan i Chile och Goldcorp som driver Marlingruvan i Guatemala.

Swedwatch skriver i rapporten att "Yanacochagruvan i Peru är ett företag som har uppenbara problem med miljö och mänskliga rättigheter men som helt fallit utanför AP-fondernas etikarbete." Också de andra två granskade gruvorna kan enligt Swedwatch kopplas till hot mot miljön och kränkningar av lokalbefolkningens rättigheter. Inget av de tre bolagen finns med på AP-fondernas uteslutningslista.

Swedwatch konstaterar i rapporten att AP-fonderna har ägande i tusentals bolag samtidigt som man bara för en etisk dialog med ett fåtal. Man menar också att den grundläggande orsaken till AP-fondernas bristande etik- och miljöarbete är statens otydliga riktlinjer och låga förväntningar på fonderna.

Miljöaktuellt har tidigare skrivit om hur mycket svenska pensionspengar AP-fonderna investerar i olja och fossila bränslen och hur lite man investerar i förnybar energi.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev