Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så firar du en hållbar jul

Publicerad: 19 december 2018, 07:58

Foto: Pixabay/xsonicchaos

Foto: Pixabay/xsonicchaos

14 procent av svenskarna säger att de kommer göra förändringar i årets julfirande av klimatskäl enligt en ny opinionsundersökning. Stora beteendeförändringar tycks vara betungande, men för den som vill hålla kvar i traditioner finns det flera små och stora konsumentval som gör julen mer miljö- och klimatvänlig.


Trots larmrapporter om klimatet är endast 14 procent av svenskarna villiga att göra förändringar i sitt julfirande enligt en ny opinionsundersökning genomförd av Origo Group på uppdrag av kommunikationsbyrån Identx. De som planerar att göra en förändring av julfirandet tänker bland annat köpa färre julklappar, minska sin köttkonsumtion, ha fler vegetariska alternativ på julbordet samt handla eko- och kravmärkta livsmedel.

Undersökningen visar att de som är mest positiva till förändring är personer i åldrarna 18-24 år, i motsats till gruppen 55 plus som är minst intresserad av att beteendeförändringar.

Att fira hållbar jul behöver emellertid inte nödvändigtvis betyda att traditionerna stryks. Medvetna konsumentval kan bidra till en mer hållbar jul, och miljöorganisationen WWF har därför sammanställt en lista med knep för att ta hänsyn till miljö och klimat i julfirandet. Generellt sett rekommenderar WWF att använda saker du redan har och välja miljömärkt i så stor utsträckning som möjligt.

Här är WWF:s rekommendationer som gör det lätt att göra rätt för en mer miljö- och klimatsmart jul:

Granen
Bäst ur miljösynpunkt är den svenska vanliga granen (rödgran) som växer i skogen på nära håll. Ifall du vill hugga din egen gran, glöm inte att fråga markägaren om tillstånd först. Näst bäst är odlad svensk julgran, välj då gärna en som är ekologisk. Mindre bra är Kungsgran och andra ädelgranar eftersom det krävs både gödsel och bekämpningsmedel vid odlingen. Allra sämst ur miljösynpunkt är plastgranen. Räknar man in produktion, transporter och giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning ger den absolut störst miljöpåverkan.

Maten och drycken
Välj miljömärkt mat och bland allt som har grönt ljus i WWF:s konsumentguider för kött och fisk. Låt jul- och nyårsbordet domineras av festliga vegetariska rätter så har du tagit ett stort kliv mot det mer hållbara. Undvik det som har rött eller gult ljus i konsumentguiderna.

Ät aldrig ål
En gammal julbordstradition som får totalstopp av WWF är ålen som är akut hotad. Ett alternativ kan istället vara rökt makrill som liksom ålen är en fet och smakrik fisk. Ett annat alternativ är odlad ålmal, så kallad Clarias, som påminner om ål om den röks.

Julklapparna
Köp gärna second hand, av återvunnet material eller kanske något du gjort själv. Om du köper nya saker, sträva efter en så hög kvalitet som möjligt och tidlös design, så att den får en längre livslängd. Det är inte bra att köpa trendprylar av dålig kvalitet som används någon enstaka gång innan de blir liggandes.

Pyntet
Visst är det roligt att duka lite extra fint till julbordet. Men välj bort pynt och glitter av plast som slängs i soptunnan efter middagen. Ett alternativ kan istället vara att använda det som finns i naturen, som små kvistar av tall och gran eller stenar och kottar att dekorerar med. Ett annat alternativ är att nyttja julpyntet som granens kulor eller ljusslingan till dekoration. Tänk bara på att elektriska prylar ska vara CE-märkta för att undvika skadliga kemikalier.

Ljusen 
Välj ljus av stearin eller bivax, gärna miljömärkta. En del stearinljus är gjorda av slakteriavfall vilket är bra eftersom man då tar vara på sådant som annars skulle gå till spillo. Välj bort ljus av paraffin som är gjorda på fossila bränslen och skapar giftiga ångor. Det finns också ljus som innehåller palmolja. Om du köper dessa ljus, var uppmärksam och välj enbart de som är RSPO-certifierade (Roundtable of Sustainable Palm Oil). Genom att köpa RSPO-certifierat bidrar du till att förbättra palmoljesektorn och hjälpa till att rädda regnskogen.

Om du använder värmeljus med aluminiumhållare – glöm inte att ta bort veken med den lilla järnbiten innan du lämnar dem i metallåtervinningen. Om veken sitter kvar blir det svårt att återvinna aluminiumkoppen.

Kläderna
Att vara lite extra fin till jul och nyår behöver inte innebära att du måste köpa nytt. Ge kläder ett andra liv genom att köpa begagnat eller använd de tjänster som finns där du kan hyra kläder. Du kan också byta eller låna kläder av en kompis eller granne, alternativt piffa upp ett plagg du har tröttnat på.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.