Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så fixar du jobb i cleantech-sektorn

Publicerad: 18 November 2009, 08:25

Sugen på att jobba med cleantech? Det första du måste lära dig är att det inte finns ett enda sådant arbete. När du förstått det – här är tipsen som ger dig drömjobbet.


Ämnen i artikeln:

Cleantech

Det verkar spännande, det andas framtid och det handlar om att skydda miljön. Klart du är sugen på ett cleantech-jobb. Efter en nedgång i fråga om såväl tillgängligt riskkapital som på arbetsmarknaden i stort gör många nu bedömningen att jobben och innovationerna kommer. Så hur blir du en del av den intressanta sektorn? Den amerikanska bloggen Greeneconomypost har listat några smarta drag om du vill jobba med cleantech.

Det första du ska skrota är påståendet “jag vill jobba med cleantech”. Det röjer nämligen bara att du inte är påläst eftersom det inte finns något sådant som “ett cleantech-jobb”. Egentligen är det självklart, liksom i alla sektorer finns ett stort antal karriärvägar och arbeten. Fundera istället på om du vill jobba med exempelvis kraftnätet, med solenergi eller med vindkraft. Är det ett utvecklingsföretag inom solkraft du vill in på? Fundera då på om det är solceller eller koncentrerad soltermisk energi, CSP, du är intresserad av. Poängen är att cleantech är en komplicerad sektor med en mängd teknologier och ibland svårbegripliga leverantörskedjor. Ju mer insatt och fokuserad du är, ju bättre du vet vad du vill, desto säkrare blir du på att kommunicera varför du är rätt person för ett jobb, skriver Greeneconomypost.

Andra sätt att ta sig in i branschen är att lära känna branscherna och människorna där. Nätverkande är centralt, besök mässor, seminarium och konferenser. Följ miljöbloggar och webbsajter – som Teknik360. Fundera på vad av det du stöter på som intresserar dig mest. Vilka branscher verkar mest lovande? Utveckla åsikter om vad som behöver göras och varför du är rätt person att göra det.

Det förekommer även informella mötesplatser för intresserade. I USA förekommer till exempel regelbundna Green Drinks- och Eco-Tuesday-möten vilka kan ge dig värdefull kunskap och bra kontakter. I Sverige kan du leta efter liknande evenemang. Det finns ansatser till Green Drinks i Stockholm, Göteborg, Malmö och Karlskrona. Gruppen finns även på Facebook, leta efter “Miljömingel”. Gruppens verksamhet verkar för tillfället inte sjuda men inget hindrar dig från att starta en egen grupp. Det ger dig dessutom ett engagemang och en organisatorisk förmåga att visa upp i din cv.

Den gröna rörelsen handlar ytterst om att göra världen till ett bättre ställe, avslutar Greeneconomypost. Men Cleantech-företag är affärsdrivande rörelser och inte ens dina varmaste känslor för miljön allenast kommer att ge dig ett jobb. Det viktigaste är att nå ut i ett större sammanhang där du kan kommunicera dina kunskaper, din förståelse för sektorn och vad du vill jobba med. Det är där ditt engagemang och din passion kommer att hjälpa dig att hitta rätt i den snabbt växande sektorn.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Cleantech

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.