söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så föder gruvprotester Sveriges nya miljörörelse

Publicerad: 15 oktober 2012, 07:49

En ny miljörörelse organiserar sig för att bekämpa den svensk gruvboomen och skydda känslig natur.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Dagens Nyheter rapporterar att aktivisterna från Ojnareskogen nu försöker söå samman sin protestverksamhet med liknande rörelser i hela Sverige. En delegation från aktivisterna på Gotland var i torsdags i Kiruna för att träffa den lokala proteströrelsen mot de planerade brotten i Kebnekaise-området. Redan om en månad planerar de två grupperna sin första gemensamma manifestation i Stockholm.

Aktivisterna som DN pratar med poängterar att det finns ett samband mellan kalkbrytningen på Gotland och malmbrytningen i Lapplandsfjällen.
– Vi står inför en aldrig skådad gruvexpansion. Det medför ökat behov av kalk, för den behöver man i smältningsprocessen, säger Matti Berg från samebyn Girjas som hotas av gruvplanerna.

Aktivisterna som DN pratar med poängterar att de inte är emot gruvdrift i allmänhet. Däremot är de kritiska till all gruvdrift som hotar naturvärden. Kirunaaktivisterna och Gotlandsaktivisterna vill också få fler grupper att delta i samarbetet. För, konstaterar man, den svenska gruvboomen vi ser just nu påverkar hela Sverige. Som exempel nämner man ett värdefullt område utanför Jokkmokk där ett gruvbolag fått tillstånd till provborrning. Man nämner också en malmfyndighet under Vättern som nu undersöks.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev