Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så förbättrar du ditt mejlskrivande

Publicerad: 9 januari 2012, 10:44

Rickard Domeij, språkvårdare på Språkrådet. Vilka är dina främsta råd till den som vill bli bättre på att skriva jobbmejl?


– Till skillnad från chat å ena sidan, där det förekommer en dialog, och ett traditionellt brev å andra sidan, har mejlet alla möjligheter. Man kan skriva alltifrån en kort fråga till ett affärsbrev. Därför är det viktigt att lära sig att skriva i olika sammanhang och fundera på i vilket syfte man skriver mejlet.

Vad får man absolut inte skriva?
– Det värsta man kan göra är att prata skit om någon och sedan råka skicka det till den personen. Det gäller också att vara försiktigt med att skämta eller vara ironisk, eftersom det lätt kan missförstås om man inte känner varandra så väl.

På vilket artighetsnivå ska man lägga sig?
– Var så artig som du förväntas vara när du etablerar kontakten. När du däremot skickat några mejl kan du släppa lite på det.

Vilka är det lämpligaste hälsningsfaserna?
– Många använder sig av ”mvh”, men det kan uppfattas som distanserat och slött. ”Bäste” kan också bli för formellt, så ett enkelt hej fungerar bra. Egentligen kan du bara hur informell som helst per mejl, bara den på andra sidan befinner sig på samma nivå.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.