Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så förhandlar du smartare

Publicerad: 13 december 2012, 10:25

Många ogillar att förhandla, men rätt förberedd går det ändå att göra förhandlingarna till en framgång. Här är sju tips.


Förhandlingar är något som många helst undviker, framför allt när konjunkturen svajar och många är rädda för att förlora jobbet. I synnerhet när förhandlingarna gäller löner och förmåner.

Det bekräftar en undersökning som det sociala nätverket Linkedin gjort bland 2 000 anställda kring vad de tycker om att förhandla. 35 procent uppgav att de är nervösa eller rädda inför en förhandling.

För personer som är dåliga på förhandla handlar lätt i ett underläge. Om kakan är begränsad, går det mesta till dem som kan ta för sig. Även karriären riskerar att bli lidande eftersom många chefer har en tendens att gynna personer som är bra på att förhandla när det gäller att tillsätta nya jobb.

– Många lever i en kultur där förhandling inte är en norm, vilket förvärras när folk är rädda för ekonomin och arbetsmarknaden, säger Selena Rezvani, som är författare till boken Pushback: How Smart Women Ask-and Stand Up-for What They Want, till IDG News. Hon ger sju tips för hur du kan förhandla bättre:

1. Konsultera dina kontakter. Ofta är kontakterna dåligt underutnyttjade. Kontakter via exempelvis sociala nätverk kan både ge perspektiv och argument som kan ge styrka i förhandlingar.

2. Sätt förväntningarna tydligt. Låga förväntningar skiner igenom till motparten och sänker också det förhandlingsutrymme från motpartens sida. Gå ut högt, med rimliga förväntningar om att budet kan infrias.
3. Visa din styrka. Överskatta inte motpartens makt. Se motparten som en jämställd, inte som en överordnad.

4. Ta aldrig ett nej för ett nej. Nej kan betyda att tidpunkten för ett förslag inte är rätt.

5. Förhandla om reglerna.
Be om undantag och visa att jobbet fungerar ändå.

6. Gör din hemläxa. Var påläst. Repetera det du vill säga i förväg. Även om alla argument inte används ordagrant, gör förberedelsen ofta att förhandlingen går bättre.

7. Var lugn. Att våga möta tystnad med tystnad är ett exempel.

Martin Wallström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.