Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så förvandlas vanligt impregneringsmedel till miljögift i kroppen

Publicerad: 28 september 2012, 08:15

Ett kemiskt ämne som finns i många impregneringsmedel omvandlas i människokroppen till det ett skadligt miljögift. Det visar en ny doktorsavhandling.


Det är Helena Nilsson som i en doktorsavhandling vid Örebro Universitet som lyckats visa att ett kemiskt ämne som är vanligt i många impregneringsmedel omvandlas i människokroppen till det skadliga fluorämnet PFOA. PFOA är ett miljögift som är på väg att förbjudas i många länder. Helena Nilsson har under fem år gjort omfattande blodanalyser på personer som utsätts för höga halter av fluorämnen i sin arbetsmiljö.
– FTOH är en kemisk förening som innehåller grundämnet fluor och som finns i många produkter. Den finns överallt i miljön och vi exponeras för den dagligen. Nu har vi kunnat kartlägga hur den steg för steg omvandlas till PFOA i människokroppen, berättar Helena Nilsson.

Det var när Helena Nilsson studerade professionella skidvallare som hon kom att intressera sig för FTOH och dess effekter i kroppen. FTOH används nämligen ofta i skidvalla på grund av sina vatten- smuts och fettavstötande egenskaper. Under Helena Nilssons analyser visade det sig att den luft som skidvallarna andaddes in hade höga halter av FTOH, medan deras blodprov visade mycket höga halter av PFOA.
– Normalt exponeras vi för väldigt låga halter av FTOH i luften, och då är det svårt att påvisa en omvandling till PFOA. Men luften som vallarna andas in innehåller enormt höga halter av ämnet, och det har gjort det möjligt att identifiera den gradvisa nedbrytningen av FTOH till PFOA, säger Helena Nilsson.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News