Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag17.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så förvärrade myndigheterna katastrofen i Fukushima

Publicerad: 28 December 2011, 05:00

Enligt den utredande kommissinonen förvärrades katastrofen i Fukushima av ett antal misstag både från myndigheter och kärnkraftsindustrin.


Den utredande kommissionen som granskar kärnkraftsolyckan i Fukushima kommer nu med mycket hård kritik mot de japanska myndigheterna och landets kärnkraftsindustri, som man anser har förvärrat olyckan. Det rapporterar SR Ekot på tisdagen.

Enligt Ekot är expertpanelen näst intill raljerande över de ansvarigas bruk av termen "sotegai" som är ett japanskt begrepp för det oförutsebara. I den 500-sidiga rapporten skriver man att både myndigheter och kärnkraftsindustri ständigt återkommer till "sotegai". Det är "sotegai" med ett jordskalv av magnituden 9,0. Det är "sotegai" med en 15 meter hög tsunamivåg. Det är "sotegai" att nödkylningen kollapsar och så vidare. Den utredande kommissionen konstaterar emellertid i sina slutsatser att om man sysslar med något så riskfyllt som kärnkraft så är man skyldig att förutse också det oförutsägbara.

Utredarna
hävdar emellertid i sin rapport att de ansvariga, i katastrofens varje led, var bedrövligt oförberedda. Det saknades till exermpel manualer och inte ens katastrofhanterarnas högkvarter var byggt för att klara radioaktiv strålning med luftreningsfilter och andra nödvändigheter. Slutligen skriver utredarna ändå att även om man hade lyckats förutse det oförutsägbara så hade man förmodligen aldrig lyckats hindra katastrofen helt, bara begränsat den.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.