Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så funkar Dagens industris klimatindex

Publicerad: 14 oktober 2019, 06:31

Dagens industri har infört ett klimatindex på sina börssidor som redovisar börsbolagens klimatintensitet. Så här funkar indexet.


I Dagens industris klimatindex rapporteras bolagens utsläpp i antal ton koldioxidekvivalenter i scope 1, 2 och 3. Data över scope 1, 2 och 3 har inhämtats från års- och hållbarhetsredovisningar. Bara de bolag som kommunicerar att de följer GHG-protokollet, den mest etablerade standarden för att beräkna och rapportera utsläpp av växthusgaser, och rapporterar sina utsläpp i scope har inkluderats. Inga egna tolkningar har gjorts.

Omsättningen gäller för 2018. I de fall den redovisats i annan valuta än svenska kronor har den räknats om till SEK. Snittkursen för 2018 av dessa valutor har räknats ut med hjälp av riksbankens publicerade crosskurser.

Bolagens egna utsläpp, som ligger i scope 1 och 2, har sedan delats med omsättningen. Resultatet blir det som kallas för utsläppsintensitet. Generellt sett är en lägre siffra att föredra framför en högre. Här finns dock stora variationer mellan bolagen beroende på bland annat bransch och var i värdekedjan de befinner sig.

I granskningen ingår OMX Nasdaq-noterade bolag som tillhör GICS-industrigrupperna Kapitalvaror, Konsumtionsvaror och kläder, Material samt Dagligvaror. Här inkluderas också börsnoterade banker.

Vid insamlingen av materialet har Dagens industri tagit hjälp av universitetsstudenter.

Läs Dagens industris klimatindex här.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev