Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så gammal mat kan du äta

Publicerad: 19 januari 2012, 12:10

Debatten om slängd mat har fått effekt, men fortfarande slängs på tok för mycket mat helt i onödan. Nu berättar experten hur gammal mat man egentligen kan äta.


Ämnen i artikeln:

Matavfall

Varje EU-medborgare slänger 179 kilo mat per år. Upp till hälften av den slängda maten är ätbar. Varje EU-medborgare slänger med andra ord bort nästan 90 kilo ätbar och hälsosam mat varje år. Det berättar SVT Rapport.

SVT Rapport har också pratat med experter om hur man ska se på olika "bäst före"-märkningar och hur gammal mat man egentligen kan äta.

Enligt de experter SVT Rapport talat med är det emellertid viktigt att skilja på "Bäst-före-datom" och "Sista förbrukningsdag". "Bäst före" betyder att varan är minst hållbar till ett visst datum, men att den utan problem kan komsumeras även efterr datumet.

Vad det gäller "Sista förbrukningsdag" betyder det däremot att det det angivna datumet verkligen gäller och att det finns risk att maten är otjänlig efter det.
– Hur länge efter bäst-före-datumet det går att äta maten beror på hur den hanterats. Om den legat i rumstemperatur en halv dag innan man lägger den i kylskåpet håller den inte lika länge som om man omedelbart lagt in den i kylskåpet, säger mikrobiologen Mats Lindblad på Livsmedelsverket till SVT Rapport.

Skillnaden mellan "bäst före datum" och "sista förbruknignsdag" ligger också i att produkter som är märkta med "sista förbrukningsdag" inte får säljas efter utsatt datum.

Mats Lindblad tycker att man ska lita på sina sinnen. Luktar eller smakar maten konstigt ska man slänga den. Annars kan man äta den, även efter bäst före datumtet. Man ska också tänka på vad det är för förpackning, och om den varit öppnad eller ej. Vakumförpackade varor klarar sig till exempel inte särskilt länge om de öppnats. Det är förstås också viktigt att maten förvaras i rätt temperatur. Vill man att maten ska håll längre kan man sänka temperaturen i kylen.

Vissa saker tycker Mats Lindblad emellertid att man ska undvika att äta efter "bäst-före-datum". Hit hör till exempel rå, rökt eller gravad fisk. Den ska ätas omedelbart efter att man öppnat förpackningen.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Matavfall

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.