söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så går dina skattepengar till bottentrålning i naturreservat

Publicerad: 21 maj 2012, 09:55

Greenpeace har granskat landningsdata och pekat ut de 10 värsta fiskefartygen som bedriver miljöskadlig bottentrålning i havsreservatet Bratten på västkusten. Och det är du som betalar för fiskeflottans bränsle.

Ämnen i artikeln:

FiskeHav

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Greenpeace har granskat landningsdata som pekar ut de tio värsta fiskefartygen som bedriver miljöskadlig bottentrålning i det skyddade havsreservatet Bratten utanför Smögen. Organisationen konstaterar också att fisket bedrivs helt utan miljöprövning eller tillstånd, då Länsstyrelsen inte anser att sådant behövs.

Dessutom
berättar Greenpeace om de stora statliga bränslesubventioner som går till fisket i det skyddade området.
– Vår kartläggning avslöjar att det bokstavligen talat regnat bidrag och skattesubventioner över de tio fiskefartygen som fiskat mest i Bratten de senaste fem åren. Bara bränslesubventionerna för att tråla i det känsliga området uppgår till 15 miljoner kronor under perioden. Det värsta är att subventionerna fortsätter att ges även nu när området ska vara skyddat enligt lag, säger Jan Isakson som är havsmiljöansvarig för Greenpeace.

Greenpeace
menar att Länsstyrelsen i Västra Götaland inte tar sitt tillsynsansvar på allvar och kräver att detta ansvar nu tas.
– Länsstyrelsen i Västra Götaland måste nu ta sitt tillsynsansvar på allvar och tillsammans med Kustbevakningen se till att de här unika havsmiljöerna skyddas från bottentrålningen. Om det inte sker är det ytterst miljöminister Lena Eks ansvar att se till att detta fiske stoppas, säger Jan Isakson.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev