Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så gick det till när Lars Thunberg skakade hand med Michelle Obama

Publicerad: 22 mars 2011, 10:02

Företrädare från fem svenska ekokommuner har genomfört en miljöresa till USA. Syftet var att utbyta gröna idéer med amerikanska borgmästare.


Företrädare för fem svenska ekokommuner – Helsingborg, Huddinge, Stockholm, Sundsvall och Växjö- reste förra veckan till USA för att utbyta erfarenheter om hållbar utveckling. Besöket var ett led i samarbetet med den amerikanska motsvarigheten National League of Cities (NLC)

– Det finns en enorm vilja bland politiker i USA att åstadkomma förändringar. Det är svårt på den federala nivån. Men lokalt och på delstatsnivå händer det väldigt mycket, säger kommunalrådet Lars Thunberg från Helsingborg som ledde den svenska delegationen.

Den svenska ekokommunrörelsen utgjorde förebild när den amerikanska NLC startade på 80-talet. Idag samlar organisationen över 1000 amerikanska städer och på årsmötet i Washington som hölls förra veckan deltog företrädare från hela landet.

– Vi fick en oerhörd
respons på vårt arbete. Sverige ses som något slags utopia. Många tycker att vi ligger mycket långt fram i miljöarbetet eftersom vi kopplat ihop det med den sociala biten med medborgarinflytande och rättvis fördelning, säger Lars Thunberg.

Jämfört med ett svenskt kommunalråd har en amerikansk borgmästare inte samma makt att genomföra miljöreformer – de saknar planmonopol och har ingen rätt till egna skatteintäkter. Men enligt Lars Thunberg jobbar NLC mycket hårt på att förändra lagar och regler för att stärka hållbarhetsarbetet.

På NLC:s årsmöte höll presidentfrun Michelle Obama tal och berättade om landets stora problem med överviktiga ungdomar och hur det hänger ihop med miljöarbetet. Efter talet trängde sig några ur den svenska delegationen fram i mängden och försökte skaka hand med henne.

– Och det var jag plus någon till som lyckades, säger Lars Thunberg.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev