Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så giftig är barnens förskola

Publicerad: 2 december 2013, 12:52

Gamla bildäck och kasserade mobiltelefoner blir ofta leksaker på förskolorna. Men de kan innehålla skadliga kemikalier, varnar Naturskyddsföreningen.


– Vi hittade faktiskt inte en enda förskola i hela landet som tittar på miljögifter i dagismiljön. Det som vi hittar är ju väldigt stora problem, så här krävs snabba krafttag, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson till SVT.

Detta framkom efter en inventering som Naturskyddsföreningen gjort av 129 förskolor i 41 kommuner.

Kemikalieinspektionen har för TT:s räkning tittat på rapporten.

– Riskerna är små eller mycket små. Samtidigt kan man inte utesluta att det finns risker med kemiska produkter. Barn är mer utsatta än vuxna, de kryper på golv, tuggar på saker samtidigt som deras kroppar utvecklas. När det gäller till exempel gamla däck på gungor så är de jättebra att gunga med men inte lämpligt att bita och suga på, säger Jan Hammar, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.

I inventeringen har man tittat på barnens miljö såväl inom- som utomhus. Hälften av de tillfrågade förskolorna sade sig ha leksaker som egentligen inte var avsedda som leksaker, och som kan innehålla farliga ämnen, bland annat kasserade elektronikprylar.

– Det finns en del leksaker som är direkt olämpliga som datorskärmar och datorer. Vi har sett hur förskolorna fått gamla mobiltelefoner och kasserade datorer. Det ska inte barn sitta och leka med, säger Mikael Karlsson till TT.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.