Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så giftig är din köksbänk

Publicerad: 13 januari 2012, 07:33

Allt fler produkter som köksbänkar, duschkabiner och golvmaterial har antibakteriella medel i sig. Ett av dessa medel råkar vara ett av de mest giftiga ämnen vi känner till. Nu slår Naturvårdsverket larm i ny studie.


Det är ämnet trikoslan som idag finns i allt fler produkter. Kemikalien används i antibakteriella medel. Naturvårdsverket skriver att "många bänkskivor till kök och badrum innehåller miljögiftet triklosan och kan därför komma att betraktas som miljöfarligt avfall".

Framförallt handlar det om nya hårda material som marknadsförs som alternativ till granit och natursten. Dessa material består av krossat kvartsmaterial som sammanbinds av komposit – och det är där tillverkarna ofta för in antibakteriella medel som ska läcka ut kontinuerligt för att göra bänkskivan mer hygienisk.

Problemet med "hygienen" är att trikoslan av EU är klassat som ett högt giftigt ämne för vattenlevande organismer. Naturvårdsverket har också identifierat ämnet som särskilt förorenande. Nu undersöker Naturvårdsverket hur bänkskivorna ska hanteras så att triklosan inte kommer ut i miljön och når ytvattnet.

Vad det gäller människor tros triklosan också skada levern, vara skadligt att andas in, irritera ögon och hud samt eventuellt vara hormonstörande.

Läs Naturvårdsverkets rapport här.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.