Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så giftig är din trädgårdsjord

Publicerad: 19 juni 2014, 09:55

En granskning visar att trädgårdsjord innehåller förhöjda halter PCB, kadmium, koppar och zink. Experter avråder från att odla ätbara växter i den förorenade jorden.


Det är miljökontoret i Örebro som hittat förhöjda halter miljögifter i trädgårdsjord som tillverkats av Econova AB och säljs på Bauhaus. Miljökontoret i Örebro har under våren undersökt tio olika trädgårdsjordar som säljs i 40-literssäckar. Samtliga jordar utom en innehöll låga föroreningsnivåer. Man ser däremot allvarligt på att en av jordaran ininehåller miljögiftet PCB.
– Miljökontoret ser allvarligt på att trädgårdsjorden innehåller föroreningar i förhöjda halter. Trädgårdsjorden borde inte innehålla PCB överhuvudtaget. Det är svårt att ge konkreta råd kring hur man ska hantera redan inköpt jord om man är orolig eftersom de riktvärden vi har jämfört med är generella, och det beror mycket på platsen där den används och hur stor andel den här jorden utgör. Vår rekommendation för att vara på den säkra sidan är att man ska undvika att odla ätbara växter i den här jorden, säger Mattias Wahll, miljöinspektör i Örebro kommun.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev