Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så giftiga är dina friluftskläder

Publicerad: 30 oktober 2012, 08:54

Greenpeace har låtit oberoende forskare undersöka hur mycket miljögifter det finns i välkända friluftsmärken som Fjällräven, Northface, Patagonia, Marmot med flera.


Resultaten är ganska oroväckande. Det säger Greenpeace efter att man låtit oberoende forskare undersöka hur mycket miljögifter det finns i kläder som vanligtvis förknkippas med natur och miljö. Totalt analyserades 14 märken. Samtliga innehöll flera giftiga kemikalier, bland annat fluorkarbonider – PFC:er. Detta gäller också Fjällräven, som marknadsför det testade plagget som PFC-fritt. I den testade fjällrävenjackan var mängden fluorkarbonider visserligen liten – men de fanns bevisligen där.

De jackor som hade minst fluorkarbonider i sig var från Mountain Equipment, Vaude Women och Zimtstern. De kläder som hade bedydande mängder flurkarbonider i sig var jackor från Jack Wolfskin, The North Face, Patagonia och  Kaikkialla samt en överdragsbyxa för barn från Marmot.

Greenpeace säger att de är besvikna över resultaten. Inte minst över att till och med Fjällrävens kläder innehäll gifter.
– Vi vill lita på att friluftskläder som säljs som fria från fluorkarbonider och annan smörja faktist är det, skriver man i ett utspel och uppger att man hoppas att undersökningen blir en väckarklocka Fjällräven och de andra att ta kontroll över produktionen av sina kläder ohc få bort de farliga kemikalierna.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.