Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så giftiga är dina träningskläder

Publicerad: 15 December 2011, 08:50

Kemikalieinspektionen slår fast att antibakteriella och ”luktfria” kläder kan hota både hälsa och miljö.


Kemikalieinspektionen gick i veckan ut och kritiserade användningen av kläder som behandlats med antibakteriella ämnen för att hålla svettlukt borta. Efter att ha studerat och låtit tvätta strumpor, träningskläder och underställ kom man fram till att de antibakteriella ämnena hade en tveksam effekt. Dessutom konstaterade man att ämnena gick rakt ut i avloppet, vissa ämnen var helt borta bara efter tio tvättar. Sist men inte minst visade studien att många av plaggen innehöll triklosan, triklokarban och silver – alla kända som miljöfarliga ämnen som kan ansamlas i naturen. Triklosan och triklokarban har dessutom visat sig ha fortplantningsstörande egenskaper.
– Det är oroande att redan efter tre tvättar hade hälften eller mer av biociderna i ett flertal textilier tvättas ut, säger Anne-Marie Johansson som leder projektet på KemI.
Så mycket som upp till 98 procent av silvret tvättats ur vissa plagg efter tio tvättar.

Vissa av de miljöskadliga ämnena passerar reningsverket då de hamnar i avloppet och går på så sätt direkt ut i vattendragen. Andra ämnen stannar visserligen i reningsverken, men förorenar där rötslammet som i vissa fall sprids på åkermar och så småningom hamnar i vår mat.

Kemikalieinspektionen påpekar också att de antibakteriella ämnena i vår vardag eventuellt kan bidra till att bakterier blir motståndskraftiga mot antibiotika. Något som många forskare har stora farhågor kring.
– Att i en sådan situation använda antibakteriella ämnen, som visar likheter med antibiotika, i textilier är inte försvarbart. Ställs riskerna mot en låg eller ingen nytta, exempelvis som i barnkläder, borde den här behandlingen av kläder inte förekomma. Enligt EU:s biociddirektiv ska användningen av biocidprodukter begränsas till det absolut nödvändiga.

KemI berättar slutligen att det sällan uttryckligen står på kläderna att de är behandlade med antibakteriella ämnen. Det du ska hålla utkik efter, och alltså kanske undvika, är kläder med beteckningar som ”Behandlad mot dålig lukt”, “For lasting freshness”, ”Anti-odour”, ”Hygienic protection”, ”Antimicrobial” och andra misstänkta formuleringar.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.