Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så giftigt är ditt lådvin

Publicerad: 25 november 2013, 13:29

Av Systembolagets mest sålda lådviner innehöll fyra av tio rester av bekämpningsmedel.


TV4:s Kalla Fakta avslöjar att fyra av systembolagets mest säljande lådviner innehåller rester av bekämpningsmedel och andra gifter – tillsatser och andra ämnen som används i tillverkningsprocessen. TV-programmet konstaterar att gifthalterna var så höga att om de uppmätts i vatten så hade vattnet betecknats som otjänligt.
-Vi vet inte vad det är som vi dricker med alla dessa tillsatser, så det är väldigt illavarslande, säger Morgan Andersson, överläkare vid Lunds Universitet till Kalla Fakta.

Foto: Wikimedia Commons

Enligt Kalla Fakta har viner ett undantag från reglerna om innehållsförteckning i EU. Undantaget har enligt kritiker drivits fram av den starka vinlobbyn. En kartläggning av Kalla Fakta visar att vintillverkarna kan använda 64 olika ämnen vid tillverkningen utan att redovisa dem på etiketten. Många av ämnena kan orsaka allergier eller överkänslighet.

Kalla Fakta konstaterar att baksmälla kanske inte alltid beror på att man dricker för mycket alkohol. Illamåendet kan mycket väl också komma från olika tillsatser och bekämpningsmedel som flera vintillverkare använder – utan att du får reda på det.

Här kan du se Kalla Faktas lisat över allergener i vin.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.