Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så gör du miljökarriär – och får miljonlön

Publicerad: 29 mars 2011, 09:21

Sveriges miljömäktigaste personer har inte bara stort inflytande – några kammar också hem miljonlöner varje år. Hur har de egentligen lyckats? Hur kunde de få miljöintresset att resultera i sjusiffriga lönebesked?


Miljöaktuellt bestämde sig för att titta på tre olika karriärvägar – Andreas Carlgren, politikern, Alice Bah Kuhnke, miljö­chefen och Johan Rockström, forskaren. Efter att ha gått igenom arbetshistorik och läst otaliga intervjuer med de tre miljöprofilerna kan vi nu presentera inte mindre än fem måsten för den som siktar högt.

1. Känn drivet att förändra världen
Gemensamt för de tre utvalda är ett långvarigt engagemang för samhälleliga frågor och en ständig vilja till att skapa förändring. Rockström ska enligt en artikel redan som liten ha velat rädda världen. Bah Kuhnke säger i en intervju att hon så länge hon kan minnas varit intresserad av hur samhället ser ut och utvecklas. Och för Carlgren var det just miljöfrågan som en gång fick honom att bli engagerad politiskt och gå med i Centerpartiet.

2. Hitta en plattform
Att skapa en hållbar och rättvis värld är knappast någon enmansshow. Även om de tre miljöprofilerna alla är slipade kommunikatörer och sitter på chefspositioner ska man komma ihåg att det finns en lång rad människor som ligger bakom mycket av det de säger och gör.
Carlgren har ett helt departement till sitt förfogande, Rockström har knutit till sig forskare från världens alla hörn och Bah Kuhnke har ett av Sveriges största konsultbolag som backar upp.

3.  Arbeta mycket – och gilla det
Tycka vad man vill om Sveriges insatser under Köpenhamnsmötet – Carlgren låg i alla fall inte på latsidan. Under 2009, inför klimatmötet, gjorde han över 50 resor till nyckelländer i den FN-ledda processen. Bah Kuhnke har gjort sig känd för att starta arbetsdagen vid sextiden på morgonen och påbörja intervjuer halv sju. ”Då har man antagligen ett späckat schema”, som en stackars reporter skrev i sitt reportage. Och Rockström, ja han blev knappast utsedd till Årets svensk 2009 för att han maskade på jobbet.

4.Erkänn att lösningar kräver samarbete
Bah Kuhnke ser företagen som den grupp som ytterst är avgörande i klimatomställningen.
Rockström pekar å sin sida på att forskningen måste in först, eftersom den ska ligga till grund för de beslut som företag och politiker bör fatta.
För Carlgren ligger avgörandet i politikernas händer eftersom det är klimatförhandlingarnas framgångar som till slut avgör vilken väg världens länder slår in på.
Samtidigt håller alla med om att den egna gruppen är närmast värdelös om inte de andra också är med på tåget. Det krävs helt enkelt samarbete och respekt över gränserna.

5. Ge aldrig upp
Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Det är en enorm uppgift världen står inför när utsläppen ska pressas ner mot noll. I dagsläget pekar dessutom de flesta utsläppskurvor åt fel håll och tiden tickar oroväckande fort iväg.
Men att då bli nedstämd och ge upp verkar inte vara någonting för vare sig Carlgren, Bah Kuhnke eller Rockström.
Känslan är helt enkelt att de nynnar mer på Bob Marleys Every little thing is gonna be all right, än på Petters Pengar rullar in som det ska, det går bra nu.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev