Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så gör du succé som entreprenör

Publicerad: 6 maj 2011, 06:28

[Sting Day] Finns det någon genväg till lyckat entreprenörskap måste det vara att lyssna till framgångssagor. Under Sting Day gav TAT-grundaren Ludvig Linge sina bästa tips till publiken.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

På torsdagen genomfördes Sting Day i Kista norr om Stockholm. Arrangören, inkubatorn Sting – Stockholm Innovation & Growth – hade bland annat bjudit in några av landets främsta entreprenörer för att tala om framgångsfaktorer och utmaningar. En av dem var Ludvig Linge som tillsammans med fem vänner grundade it-företaget TAT.

Och det är en spektakulär resa företaget gjort, även innan skrällen förra året då den kanadensiska Blackberrytillverkaren RIM köpte TAT. Bolaget startade 2002 och ägnade sig initialt främst åt specialeffekter för video. Ganska snart svängde dock bolaget – främst av ekonomiska skäl – in på teknik och design av gränssnitt för mobiltelefoner. Manövern rymdes utan tvekan i affärsplanen.

– Den var klar, vi ville ha kul och jobba med teknik och design. Det var visserligen inget vi fick något riskkapital på, men det ville vi inte ha, berättar Ludvig Linge.

Ekonomin fick bolaget att börja fundera.

– Sony Ericsson satt mittemot oss och vi kände att ”det är kanske det vi måste göra, det fanns bolag som ville betala för det vi gjorde”, säger Ludig Linge.

Ludvig Linge, TAT-grundare, delger erfarenheter på Sting Day.

När TAT började samarbeta med Sony Ericsson 2003 hade de fått ett råd: ”konsulta inte bort ert kunnande”. Det stämde med TAT:s egna idéer och bolaget valde att istället licensiera ut sin teknik. Samma år, 2003, hörde Samsung av sig. När TAT begav sig till Sydkorea för att prata affärer hade man förberett sin presentation väl.

– Men vd:n skakade på huvudet och sa ”no, no, no Power Point, only demo”, säger Ludvig Linge, som därmed har förmedlat en av sina viktiga lärdomar, att kunna visa vad man kan och vad en produkt kan göra.

– Vi hade tur, vi hade telefoner med oss, så vi lade upp dem och visade upp coola grejor, säger Ludvig Linge.

Samarbetet med Samsung var inte helt smärtfritt. Svårigheter att ta betalt för sina tjänster ledde till att bolagets likviditet dök. Upprepade samtal med löften om pengar från Samsung resulterade i – ingenting. Inga pengar kom. Men TAT löste problemet.

– Tricket var att hyra någon som kunde prata koreanska. Först då förstod man situationen på Samsung och modellen ändrades. Vi fick till det till slut, säger Ludvig Vinge.

2006 anlitades en extern vd, Charlotta Falvin. Även det var ett sätt för Ludvig, som fram til lnu hade varit vd för TAT, att fortsätta ha kul. Innan den kanadensiska Blackberrytillverkaren RIM hörde av sig i oktober 2010 och ville köpa bolaget, en affär som trots initial tveksamhet från TAT snabbt blev verklighet, hann TAT med en rad äventyr. När Apple gav sig in på mobilmarknaden hörde Samsung av sig igen:

”Can you do a Iphone-killer”, undrade man. I ungefär samma veva ringde Google och ville att TAT skulle utveckla gränssnittet till det öppna mobiltelefonoperativsystemet Android. Det var ett uppdrag man först tackade nej till.

– Vi var fokuserade på vår modell, att licensiera ut teknik, säger Ludvig Linge.

Men när Google hörde av sig igen tänkte man om och inledde slutligen arbetet.

Innan RIM ringde 2010 hade TAT inlett samarbeten med i princip alla större leverantörer utom just RIM. Idag ingår TAT i ett jättebolag med 17.000 anställda. Man anser sig dock inte drunkna där.

– Vi får fortsätta att göra skillnad, vi jobbar med design och teknik och har förbaskat kul, säger Ludvig Linge.

Genom åren har samtliga sex grundare förblivit varandra trogna. En av anledningarna tror Ludvig är de samtalskvällar med en skvätt vin som grundarna regelbundet ägnat sig åt.

– Alla tog ett litet glas och vi frågade varandra om vi hade roligt. Det har varit väldigt bra för oss och vi är fortfarande vänner, alla sex, säger Ludvig Linge.

Hur framtiden ser ut för sextetten är mer ovisst. Enligt Ludvig Linge finns inga konkreta planer hos någon att lämna RIM. Men uppenbart är att något rör sig i Ludvigs huvud. Möjligen någonting åt filantrophållet. Att göra en likadan resa som med TAT med ett nytt företag tror han inte är möjligt.

– Men det är kul att vara på sådana här ställen och se vad det finns för spännande teknikbolag, säger Ludvig Linge, och syftar på de 80 bolag som fanns på plats på Sting Day.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.