Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så gör du superkarriär på lunchen

Publicerad: 5 oktober 2010, 09:19

Nätverksexperten Lee Wermelin förespråkar lunchen som ett sätt att bygga upp sitt nätverk. Det är först vid verkliga möten som relationen blir på riktigt.


Det viktigaste när det gäller nätverkande i karriären är att se långsiktigt på det. Poängen med att nätverka är just att det inte har något tydligt syfte. Det handlar om att tänka minst lika mycket på vad man kan göra för andra som vad de kan göra för en själv.

Om man vill byta jobb och plötsligt kommer på att ”oj, nu måste jag nätverka”, är det sällan bra, anser Lee Wermelin som under många år har arbetat aktivt med nätverkande i olika former.
– Grunden för nätverkande är att man inte riktigt vet varför man träffas. Man får kontakt och kommer underfund med vad man kan hjälpa varandra med. Då funkar nätverk.

Därför
måste nätverkande göras långsiktigt, det vill säga att det sker lite hela tiden. Och att man lägger mer tid på det när man hinner.
– I klartext handlar det om äta luncher eller mingla på kvällarna. Fördelen med luncher är att det inte behövs något syfte.

Hon ser många skäl att satsa på att utveckla sitt nätverkande.
– För mig handlar nätverkande om att man bygger sin karriär, att man får sina jobberbjudanden genom sina kontakter. Kanske kan man dessutom bidra till att rekrytera bra personer åt sin arbetsgivare, eller föreslå nya kunder.

Kontaktnätet är effektivt för att hitta rätt person vid rätt tillfälle.
– Nätverket är mitt personliga Google. Vem känner jag som kan det här? Vem kan jag ringa för att snabbt få hjälp? Men det bygger på att man känner och respekterar varandra.

Även om nätet fyller en viktig funktion tror och hoppas hon att det inte ersätter personliga relationer. För att nätverka ”på riktigt” bör man träffas ett par gånger för att få en uppfattning om varandra.

Webben
är ett bra ställe för att fiska upp gamla kontakter men hör någon av sig till Lee Wermelin frågar hon direkt om de ska ses över en lunch.
– Det är mitt sätt att testa om de bara är ute efter många kontakter på Facebook eller om de faktiskt vill nätverka. För mig är det ganska värdelöst att ha många digitala kontakter. Jag vill att de ska omsättas i personliga relationer. Men har man träffats några gånger funkar det.

Ett absolut tabu för Lee Wermelin är att låtsas nätverka i syfte att sälja.
– Det är den värsta avarten. Använda nätverket för att boka säljbesök gör man bara en gång. Det är viktigt att skilja på kort och lång sikt så att man inte bränner sina kontakter. Till den som är tydlig kan man ju säga nej, men det får aldrig bli kladdigt. Då hamnar man på min mentala shitlist. Jag skulle aldrig säga det utåt men jag kommer absolut ihåg.

Karin Myrén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News