måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så hållbar var din bank under 2017

Publicerad: 15 januari 2018, 09:55

I en årlig granskning av de svenska bankerna konstateras att samtliga banker skärpt sina hållbarhetskrav under 2017. Men enligt Fair Finance Guide, som ligger bakom rapporten, är det är inte alla banker som klarar av att leva upp till sina egna krav.

Ämnen i artikeln:

gröna obligationer

I Fair Finance Guides årliga granskning av de svenska bankerna konstaterar man bland annat att alla svenska banker har skärpt de hållbarhetskrav som gäller för utlåning och investeringar. Ekobanken och JAK är fortfarande de banker som ställer högst krav men under året spurtade Swedbank förbi SEB som tidigare legat i topp av storbankerna sedan Fair Finance Guide startade sin granskning för tre år sedan. Swedbank lovar nu bland annat att bara stödja dammbyggen, skogsföretag och produktion av bioenergi som följer hållbarhetsstandarder. Man har också skärpt sin policy mot kolkraft.

Under året blev SEB den första banken att redovisa en bedömning av sina fonders hela klimatfotavtryck. Man har också infört en ny skattepolicy för att ytterligare motverka skattetryck. Skandia skärpte sina hållbarhetsriktlinjer på flera områden, bland annat vad gäller urspungsfolks och migrantarbetares rättigheter.

För första gången svartlistades ett antal företag av Handelsbanken på grund av miljöförstöring, kränkningar av mänskliga rättigheter och dåliga arbetsvillkor. Länsförsäkringar sänkte gränsen för hur mycket kolverksamhet ett företag får syssla med, från 50 till 20 procent. I Nordeas nya riktlinjer för företag som lånar pengar står bland annat att företagen ska följa principerna i Global Compact. Nordea antog även nya riktlinjer för att motverka att banken bidrar till skatteflykt genom sina rådgivningstjänster.
Danske Bank var den bank som gjort klart störst förbättringar av sina riktlinjer jämfört med året innan. Framförallt har man förtydligat sina hållbarhetsriktlinjer för investeringar och utlåning till företag inom särskilda branscher som gruvindustrin, fossilbolag, skogsbruk och jordbruk.

Men även om samtliga banker höjt sina krav så visar de granskande rapporter som Fair Finance Guide publicerat att bankerna ofta har svårt att leva upp till sina löften. Under året som gått har organisationen visat hur svenska banker investerar i företag som skövlar regnskog, finansierar palmoljeindustrin och kränker ursprungsbefolkningens rättigheter i Asien.

Fair Finance Guide har uppmanat bankerna att stödja ett förslag om att det skandalomsusade bolaget Lundin Petroleum ska reservera pengar för att kompensera de som drabbats av det folkrättsbrott i Sudan som Lundin Petroleum anklagas för att ha bidragit till. Men trots att förslaget enligt organisationen ligger i linje med FN:s riktlinjer var det ingen av de svenska bankerna stödde det. Desto bättre var de svenska bankerna på att stödja mänskliga rättigheter i USA där de flesta var snabba med att svartlista företagen bakom den kontroversiella oljeledningen i North Dakota.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev