torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så halverar Paris trafiken

Publicerad: 17 mars 2014, 11:51

För första gången sedan 1997 inför den franska regeringen kraftiga restriktioner för biltrafiken i Paris-regionen. Restriktionerna som innebär att bilar och motorcyklar bara får köra varannan dag införs för att få bukt med den förorenade luften i huvudstaden

Ämnen i artikeln:

ParisSveriges RadioTrafik

Den franska regeringen har beslutat att bilar och motorcyklar bara får köra varannan dag i Paris-regionen. Restriktionerna, som införts idag, beror på att regeringen vill minska de kraftiga luftföroreningarna i den franska huvudstaden.
Vårvärmen har bidragit till att giftiga partiklar har stannat kvar i Paris i flera dagar och bildat smog, lika farlig som i Peking och många cyklister använder nu munskydd. 700 poliser ska övervaka att parisborna följer reglerna. Samtidigt är kollektivtrafiken och många parkeringar gratis och på internet annonser parisare efter folk att samåka med.

Samtidigt som många är positivt inställda till att de kraftfulla åtgärderna leder till att problemet uppmärksammas kommer också kritik, främst från oppositionen. Borgmästarkandidaten Nathalie Kosciusko-Morizet från högerpartiet UMP är en av de som anser att åtgärderna bara är ett sätt att maskera inkompetens och passivitet inför problemet, både hos socialistpartiet i regeringen och i styrande ställning i Paris.

Regeringen har ännu inte bestämt hur länge biltrafiken kommer att begränsas. Bara en gång tidigare, 1997, har så drastiska regler blivit införda. Det rapporterar Sveriges Radio.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev