Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så hämmar bekämpningsmedel laxens leklust

Publicerad: 5 Maj 2010, 07:38

Ny forskning visar användning av bekämpningsmedel direkt minskar beståndet av lax.


Ämnen i artikeln:

FiskeForskning

Det är biologen Alia Jaenson vid Uppsala universitet som i en avhandling studerat hur laxfiskars hormoner, som styr laxens reproduktion, påverkas av vanliga bekämpningsmedel. Alia Jaenssons slutsatser tyder på att dagens utveckling kan leda till färre laxar.

Det är till
stor del hormonnivåer som styr laxens leklust och reproduktion och fiskens hormoner varierar därför efter säsong. Hormonproduktionen styrs i sin tur till stor del av laxens luktsinne. Alia Jaenson vill ta reda på exakt vad det var som styrde hormonpåverkan från bekämpningsmedlen.

I studien testades tre vanliga bekämpningsmedel – insektsgiftet cypermethrin, ett kopparhaltigt bekämpningsmedel mot svampangrepp samt växtgiftet glyphosate – på sexuellt beteende hos öring och lax. Resultatet tydde på att både cypermethrim och koppar minskar hormoner och lekaktivitet genom att verka direkt på det endokrina systemet.

Nivåerna av bekämpningsmedel som användes i testerna motsvarar de nivåer som ofta förekommer i naturliga vattendrag. Enligt Alia Jaenson antyder detta att användningen av bekämpningsmedel direkt minskar beståndet av laxfisk.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FiskeForskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.