Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så hamnade Sida på ifrågasatt ”miljöjippo” i Thailand

Publicerad: 2 september 2010, 07:58

Sidas logga figurerar tillsammans med sprit- och tobaksbolag i ett projekt där svenska artister flygs till Thailand. Projektet syftar till att rädda korallreven – som hotas av att vi flyger för mycket.


Ämnen i artikeln:

Politik

Många av världens korallrev är hotade av överfiske, föroreningar, kustbebyggelse och direkta fysiska skador från bland annat dynamitfiske och korallbrytning för cementproduktion.

Gemensamt för alla världens korallrev är att de är starkt hotade av klimatförändring. Förändrat klimat kan göra att haven blir så försurade och varma att korallerna dör.

På sajten www.reearth.se kan man läsa om en musikfestival som ska hållas på ön Koh Samui i februari nästa år för att rädda korallrev. På sajten får man intrycket att Sida är en sponsor till festivalen.

Under festivalen ska sponsorer, artister, organisatörer, media, lokala experter från skogsministeriet och lokala fiskare tillsammans bygga dammsystem och artificiella rev som ska rädda korallerna.

På festivalen uppträder svenska artister som flyger till Thailand, bland andra Timbuktu och Sahara Hotnights. Flygresorna till Thailand orsakar koldioxidutsläpp som spär på klimatförändringen – och därmed koralldöden.

Trots att Sidas logga tydligt presenteras på projektets hemsida är Sida enligt Anders Granlund, chef för Sidas regionala miljökontor i Bangkok, inte sponsor till projektet.
– Vi har endast betalat för att få en plats på eventet och kunna dela ut våra broschyrer. Och så hade vi en person som höll ett föredrag, säger Anders Granlund.

Det handlar enligt honom om en kostnad för Sidas del på några tusen kronor. Men den som tittar på sajten får intrycket att Sida är sponsor till projektet vid sidan av bolag som Absolut Vodka, SnusJet.com och Chang Beer.

– Nej, det är ju inte riktigt ett sammanhang där vi vill synas. Men vi bryr oss inte om hela eventets finansiering, det var viktigare få fram vårt budskap, säger Anders Granlund.

Han säger sig dock vara irriterad på att projektets sajt inte gör tydligt att Sida var med på ett avgränsat event, den miljö- och musikfestival som hölls i februari i år.

– Det är okej att säga at vi var med i Koh Samui och hade seminariet. Vi tänker ta kontakt med dem och be dem ta bort vår synlighet kring det event som ska hållas nästa år, säger han.

Enligt Anders Granlund var festivalen ett utmärkt sätt för Sida att nå ut till en ung publik på en festival där ungdomar både från världens alla hörn och en ung lokalbefolkning finns med.

Men loggan hade festivalen enligt Anders Granlund bara tillstånd att använda i samband med förra årets festival.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

Politik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.